nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Három évre szóló magyar-osztrák kulturális és oktatási megállapodás

Folytatódnak a nyári nyelvtanfolyamok, és továbbra is közösen támogatják a Budapesti Osztrák Iskola fenntartását.

MTI | 2011. december 16.
|  

A NEFMI közleménye szerint a két ország közötti együttműködés terén újdonságnak számít, hogy a megállapodás lehetővé teszi a közös pályázatok benyújtását az EU 2014-től induló kutatás-fejlesztési keretprogramjában.

A földtudományi együttműködést érintő új elem a geotermikus energia kutatásával kapcsolatos TRANSENERGY projekt, amelynek vezető partnere a Magyar Állami Földtani Intézet. Az osztrák fél felajánlotta a Magyar Tudományos Akadémia számára az Alkalmazott Rendszerelemzési Nemzetközi Intézethez való újbóli csatlakozás lehetőségét.

A felsőoktatási együttműködés alapköveit továbbra is az Egész életen át tartó tanulás, valamint az ERASMUS, MUNDUS és TEMPUS uniós programok adják. A felek közös finanszírozása alapján továbbra is működik az Osztrák-Magyar Tudományos és Kooperációs Akció Alapítvány, amely közös kutatási és oktatási csereprogramokat tesz lehetővé, támogatja a közös osztrák-magyar disszertációs témában dolgozó kutatókat, valamint a tudományos publikációs tevékenységet, továbbá nyári nyelvtanfolyamokat biztosít. A felek megerősítették, hogy továbbra is támogatják a Budapesti Osztrák Iskola fenntartását.

A színház és táncművészeti együttműködés új eleme workshopok, szakmai továbbképzési projektek és konferenciák szervezése, közös produkciók létrehozása és az alkotók előadásainak kölcsönös promóciója.

A filmes és audiovizuális partnerséggel a felek ösztönzik a magyar és osztrák filmes alapok együttműködését a mozgóképes oktatás, koprodukciós filmek gyártása, szakmai napok szervezése, valamint a szakembercsere területén.

Mint az MTI-hez eljuttatott közleményben rámutatnak, a cél a két ország eddig is jónak mondható kapcsolatainak elmélyítése, az érintett területek intézményeinek, szakembereinek együttműködése a közös európai kultúra továbbfejlesztése érdekében.

A megállapodásról szóló jegyzőkönyvet magyar részről Szalay-Bobrovniczky Vince Bécsbe akkreditált nagykövet, osztrák részről Hans-Martin Windisch-Grätz, az Európai és Nemzetközi Ügyekért Felelős Szövetségi Minisztérium főosztályvezetője írta alá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X