nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ellentmondás: alig tudunk németül, de Ausztriában dolgoznánk

A magyaroknak egyelőre alig több mint két százaléka pályázott osztrák, német, svájci vagy liechtensteini állásokra annak kapcsán, hogy a négy ország a hónap elején megnyitotta munkaerő-piacát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép-kelet-európai tagállamok munkavállalói előtt – derül ki a Trenkwalder személyzeti szolgáltató cég legfrissebb nemzetközi felméréséből, amelyet idén áprilisban on-line megkérdezéssel készítettek.

MTI | 2011. május 30.
|  

A Trenkwalder több mint 6.600 ember megkérdezésével azt vizsgálta, hogy a magyar, szlovák, cseh és  szlovén állampolgárok hogyan vélekednek a 2011. május elsejei osztrák, német, illetve svájci és liechtensteini munkaerő-piaci nyitásról, illetve hogy vállalnának-e munkát hazájukon kívüli uniós tagállamban. A felmérés nem reprezentatív.

Az MTI-hez eljuttatott eredmények szerint  a négy ország közül Magyarországon tartják magukat a leginformáltabbnak a válaszadók: 28,7 százalék gondolja úgy, hogy megfelelő tudással rendelkezik a május elsejei munkaerő-piaci nyitásról, míg a négyes rangsorban második szlovákoknak csak alig negyede vélekedik így. A másik két vizsgált országban még ennél is alacsonyabb ez az arány: Csehországban 16,9, Szlovéniában pedig 12,5 százalék.

Arra  a kérdésre, hogy dolgozott-e már hazáján kívüli európai uniós tagállamban, a magyarok 20,1,  a szlovákok 33,9, a szlovének 11,3, a csehek 22,8 százaléka adott igenlő választ.

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett csaknem 1.500 magyar 88,7 százaléka konkrétan tervezi, vagy elképzelhetőnek tartja, hogy még idén munkát vállal más uniós tagállamban. A szlovákoknál ugyancsak 80 százalék felett van ez az arány, Szlovéniából a megkérdezettek 76,4, Csehországból pedig 66,9 százalék próbálna szerencsét külföldön.

A megkérdezettek többsége főként a német nyelvű tagállamokban keresne munkát: a magyarok csaknem 82, a szlovénok 85, és a szlovákok 87 százaléka Ausztriában, míg a csehek körében Németország a legnépszerűbb célország, a cseh válaszadók több mint 72 százaléka keresne ott munkát.

Külön kérdés vonatkozott a felmérésben arra, hogy a májusi munkaerő-piaci liberalizáció  után vállalnának-e a munkát a megkérdezettek a piacát kinyitó négy országban. A magyarok 41,7 százaléka válaszolta, hogy szeretne munkát vállalni ezekben az országokban, a legaktívabbnak a szlovének mutatkoztak: a megkérdezettek több mint 51 százaléka nyilatkozott hasonlóan. A magyaroknak mindössze 2,2 százaléka mondta, hogy már pályázott is állásra május elseje óta, a szlovákok 5,1,  a szlovének 5, a cseheknek pedig alig 4 százaléka tett ugyanígy. Sok megkérdezett – a magyarok 38,6 százaléka – még vár a jelentkezéssel.

A válaszadók többsége jobb fizetés reményében menne más országba dolgozni: a magyarok 87,7, a szlovákok 88,5, a csehek 82,7, és a szlovének 86 százaléka említette első indokként a pénzügyi motivációt, de jelentős ösztönző tényező a jobb karrierlehetőség is.

Az Ausztriában, Németországban, Svájcban vagy Liechtensteinben elhelyezkedni kívánó magyarok 31,3 százaléka három évre, 14,5 százaléka öt évre, 7,4 százaléka egy évre, 4,7 százaléka pedig csak néhány hónapra tervez külföldi munkát. Ugyanakkor a válaszadók 23,5 százaléka vélekedett úgy, hogy nem is jönne vissza Magyarországra, 18,6 százalék pedig bár öt évnél hosszabb időre menne, később visszatérne.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Pesta 2011. május 31. 10:14

Angoltanár se volt elég, vagy nem elég jó, ezt tanúsíthatom. (Vagy csak lusták tanulni az emberek, végül is nem feltétlenül a tanár vagy az oktatás kell legyen a hibás.)

Egyébként se értem, miért társítja mindenki „hazafiatlansággal", ha valaki külföldre megy dolgozni. Ne haragudjunk, de szerintem a külföldi magyarok többsége magyarabb sok pökhendi fővárosinál, akinek halvány lila gőze nincs róla, hogy mi megy az országban, és magyarabb a legtöbb „megválasztott" politikusnál (a klasszikust idézve: én ugyan nem szavaztam rájuk). Épp azért kényszerül külföldre. A tisztességes magyar embert nem hagyják tisztességesen élni Magyarországon, száz bőrt lehúznak róla. Igazad van, a hajó tényleg nem süllyed, hiszen már rég a tenger fenekén rohad.

1 zildi 2011. május 30. 11:44

Mindenki angolt tanult, az iskolák erre presszionálták a tanulókat, nem volt ugyanis elég német tanár...

Most ez az ANGLOMÁNIA megvéd bennünket attól, hogy mindenki elhagyja az országot, és német nyelvi területre meneküljön a - pedig már nem is süllyedő - hajóról....

Szégyen gyalázat ez a hazafiatlanság....

ÍRégen mindenütt jó, de legjobb otthon - volt a mondás, ma pedig mindenütt jobb, mint itthon..........

GRATULÁCIÓM AZ ELMÚLT ÉVEK OKTATÁSI SZAKEMBEREINEK, FŐLEG A DÖNTNÖKEINEK!!!!!!!!

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X