nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rosszul állunk, de még jobban is lemaradhatunk...
Aggódnak Lázárék terve miatt a két tanítási nyelvű iskolák

Lázár János szerint az oktatáspolitikának nem célja a két tanítási nyelvű általános iskolák működtetése a következő időszakban, pedig Magyarország nyelvi lemaradása a régiós országokkal összehasonlítva már a középiskolai szinten tetten érhető – írja a hvg.hu az IT Services informatikai szolgáltató közleménye alapján.

Edupress | 2011. december 16.
|  

Magyarországon a legalacsonyabb a középiskolában angol nyelvet tanulók aránya. A régiós országok 100 százalékot megközelítő arányával ellentétben hazánkban a diákok mindössze 79,4 százaléka tanul angolul – idézi az Eurostat legfrissebb adatait az IT Services informatikai szolgáltató, a T-Systems leányvállalata. A közlemény szerint a német nyelv tekintetében Magyarország 48,7 százalékos teljesítménye messze elmarad a vezető Szlovákia 67,9 százalékától, és csak Románia teljesít nálunk rosszabbul.

„Az idegen nyelvek magas szintű és korai oktatása olyan tényező, melynek nem hátráltatott, hanem kiemelt oktatáspolitikai célnak kellene lennie: ez ugyanis hazánk versenyképességét alapvetően befolyásolja a jövőben” – idézi a közlemény Ilosvai Pétert, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatóját. Szerinte jelenleg is a nagyvállalatok pótolják a nyelvoktatás hiányosságait.

Lázár János a Fidesz-frakció december 12-i ülésén hangsúlyozta, hogy a kétnyelvű általános iskolák támogatása és fenntartása nem szerepel a kormány oktatáspolitikájának céljai között. Az IT Services ügyvezető igazgatója aggodalmát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. „Nem lehet elég korán elkezdeni a nyelvoktatást. Az általános és a középiskolában kell megalapozni a biztos tudást, hogy az idegen nyelveket az egyetemen már csak használni kelljen a szakmai fejlődés érdekében” – közölte Ilosvai Péter.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X