nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Gyurcsány-ozott?

Olvasónk nem politikai tartalmú kérdést küldött, hanem helyesírásit.

nyest.hu | 2014. október 2.
|  

A tulajdonnevek helyes (vagy helytelen) írásakor gyakran érezzük, hogy a név sérthetetlen. Nem akarjuk megváltoztatni, kisbetűvel kezdeni, hogy minél fölismerhetőbb legyen maga a tulajdonnév. A helyesírási szabályzat (AkH.) – a hagyomány elvét követve – szintén sok esetben törekszik a nevek alakjának megőrzésére. Például ha egy vezetéknév kettőzött betűvel végződik (Kiss), akkor a -val/-vel toldalékot kötőjellel kapcsoljuk (Kiss-sel). Persze a keresztnevekre ugyanez már nem igaz: Mariannal és Marcellal a helyes írásforma.

A hétköznapi szövegekben azonban gyakrabban találkozunk azzal a törekvéssel, hogy a tulajdonnevek alakját megőrizzük. Ennek következtében a normatívnál jóval többször hagyjuk meg a nagy kezdőbetűt, és jóval többször kapcsoljuk a toldalékokat kötőjellel. Ennek szép példáját látjuk az alábbi képen, amit Lászlótól kaptuk, és ő a Facebookon találkozott vele. A következő kérdést fűzte hozzá:

Érdeklődéssel olvasom a hétköznapi helyesírással kapcsolatos sorozatot. Érdekelne, hogy a vezetéknevekből, illetve más tulajdonnevekből képzett igéket hogyan kell írni. Ez például helyes?

Gyurcsány-ozott?
Forrás: Facebook

Az AkH. szabályai szerint a Gyurcsány-ozott alak nem helyes. A Gyurcsány egytagú név; ebben az esetben a képzőt (és általában a toldalékokat) közvetlenül kapcsoljuk a névhez. Ha a képző megváltoztatja a szófajt – jelen esetben főnévből igét hoz létre –, akkor a kezdőbetű kicsi, tehát: gyurcsányozott. Ezt mondja ki a szabályzat 162. pontja.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X