nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Franciául beszélő konyha?

A Newcastle-i Egyetem kutatói egy olyan konyhát készítettek, amelyik franciául ad utasításokat francia ételek elkészítéséhez.

nyest.hu | 2011. október 26.
|  

Nyelvtanulásnál a tanulók egyik problémája, hogy könnyen elfelejtik az újonnan memorizált szavakat, ha nem használják és nem hallják őket rendszeresen szövegkörnyezetben. A Newcastle-i Egyetem programozói egy olyan digitális konyhával álltak elő, amelyek franciául ad utasításokat a franciául tanulóknak.

A rendszert egy recept kiválasztásával kell aktiválni. Innen kezdve a konyhai számítógép lépésről lépésre adja az utasításokat. Ráadásul a program közben folyamatosan ellenőrzi – mozgásérzékelőkön és a konyhai eszközökbe és a hozzávalók tartódobozaiba beépített érzékelőin keresztül – hogy elvégeztük-e a megfelelő lépéseket, és figyelmeztet, ha valamelyik lépés kimaradt, vagy nem helyesen lett elvégezve.

Szükség esetén az utasítást megismételtethetjük, vagy angolul is elmondathatjuk a szerkezettel. A kutatók azt szeretnék, ha a fejlesztésük jövőre már elérhető lenne iskolák számára, és akár otthoni használatra is. Az Európai Uniótól egy 400 ezer eurós támogatást is elnyertek, hogy kidolgozzák a digitális konyha angol, német, spanyol, olasz, finn és katalán változatát. Az nem derül ki, hogy miért pont ezekre a nyelvekre terjed ki a fejlesztés.

Forrás

gizmag: Motion-sensing kitchen teaches French to student cooks

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X