nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • Sándorné Szatmári: Visszatérve az Altáj és Ural szavak eredetére és Pangeára.. Kérdés: -Léteznek-e fennmaradt...
  2023. 09. 21, 12:43  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: Az a furcsa, hogy a népmesékben a sárkányok az emberiség tudatában sokféle form...
  2023. 09. 20, 18:20  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: 200 mó éve a még emlősök is épphogy voltak, ne beszélj már hülyeségeke...
  2023. 09. 20, 17:45  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: Lemaradt egy t.. : "..időt vet igénybe,.." Ebből lesz a "sok idő.."' :...
  2023. 09. 20, 17:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 47 "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz." /1: Magán...
  2023. 09. 20, 13:18  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jelnyelvet számítógéppel

Három holland doktorandusz számítógépes programot fejlesztett ki, amely meggyorsítja a hallássérült gyerekek jelnyelv-tanulását.

nyest.hu | 2009. október 19.
|  

A ScienceDaily infromációi szerint a delfti technikai egyetem hallgatói olyan programot állítottak elő, amely azonnal felismeri és értelmezi a monitor előtt bemutatott jeleket, így hatékonyan segítheti a siket, illetve hallássérült gyerekek jelnyelv-tanulását.

„Nagyon keveset tudunk arról a folyamatról, ahogyan a jelek érzékelése történik. A kutatásunk célja az volt, hogy erről többet megtudjunk. Sikerült rájönnünk például arra, hogy a jelnyelv-használóknak elég egy kézmozdulat tört részét látniuk, hogy máris tudják, jelről van szó, és azt is, hogy az mit jelent” – magyarázta Jeroen Arendsen, a kutatásban résztvevő egyik doktorandusz hallgató.

Az emberi érzékelésről nyert új információk lehetővé tették egy olyan technológia kidolgozását, amelyben a számítógép kamera segítségével azonnal felismeri a jelnyelvet. Maga a tanítás úgy történik, hogy a gyerekek egy képet látnak a monitoron, és elő kell adniuk az ennek megfelelő jelet. Ha ez helyesnek bizonyul, jöhet a következő próbatétel. „Azért nehéz ez, mert egy számítógépet sokkal könnyebben megzavar egy nem teljesen helyesen bemutatott mozdulat, mint egy embert” – világít rá Arendsen, akinek a kutatási folyamatban magát a számítógépes jelfelismerést kellett megoldania. A projektben rajta kívül részt vevő másik két fiatal kutató feladata pedig az volt, hogy a felismert jeleket a számítógép számára felismerhető információkká alakítsák.

Az ELo (Electronis Learning Environment) névre keresztelt programot eddig 3 és 6 év közötti gyerekekkel tesztelték. Az eredmény meggyőzőnek bizonyult: a programot nem használó kontrolcsoporthoz képest az új módszerrel tanított gyermekek jelkészlete jelentősen megnőtt.

Hogy a termék mikor kerül kereskedelmi forgalomba, egyelőre még bizonytalan.

Információ
X