nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az öt legjobb gépi fordítószoftver

A fordítóprogramok legjobbjai már-már elérik az emberi fordítás minőség. Itt az öt legjobb fordítószoftver listája a 2011-es évre.

nyest.hu | 2010. november 2.
|  

A fordítószoftverek teljesítménye erősen függhet a forrás- és célnyelvtől, és a magyar felhasználók része az is fontos kérdés, hogy a magyar nyelvet ismeri-e egy program. Itt bemutatunk néhány ingyenes fordítóalkalmazást – különösképpen a magyar nyelvű felhasználók szempontjából – és felsoroljuk a legjobb öt nemzetközi fordítószoftvert.

A magyar felhasználók esetében az egyik kezdőpont a hazai MorphoLogic cégnek a webforditas.hu néven az interneten ingyenesen elérhető fordítóprogramja lehet. Ezzel több mint ötven nyelv között fordíthatunk tetszőlegesen. A MorphoLogic specifikusan az angol-magyar, magyar-angol fordítást támogatja, de a többi nyelv is automatikusan érhető el partnerfeleken keresztül. A MorphoLogicnak fizetős fordítószoftvere is van – az angol-magyar, magyar-angol automatikus fordítószoftver – amely a Google statisztikai alapú fordításaival ellentétben szabályalapú.

A magyar nyelvet ismerő fordítóprogramok között a Google fordító mellett meg kell még említeni a Microsoft bing fordítóját, a wordlingo 500 szóig ingyenes fordítóprogramját, az Asia Online fizetős szoftverét, valamint a szintén fizető Babylon 8-as verzióját, amelyet a most következő legjobb öt fordítószoftver között ismertetünk részletesebben. Az UNESCO Index Translationum nevű adatbázisa szerint egyébként a könyvi fordítások esetében a magyar a 15. leggyakoribb forrásnyelv és a 13. leggyakoribb célnyelv.

A fordítóprogramok rangsorolását a TopTenReviews rengeteg részletre kitérő értékelése alapján közöljük. A vezető fizetős fordítószoftverek ára 60 és 150 dollár körül mozog, de amelyeknél létezik, ott a havi előfizetés gyakran már pár dollárért is elérhető, például a Babylon 8 esetében is. Alternatív összehasonlítást a wikipédia is kínál.

  1. A jelenleg legjobbnak tartott fordítóprogram a Power Translator Premium 14. Ennek a fordítását mondják a legpontosabbnak. Állítólag csak a legminimálisabb hibákat ejti, mint a little és a small 'kis', illetve a bad és evil 'rossz, gonosz' szinonimának mondható szavak összekeverését. Saját mértékükkel 95 százalékosnak ítélik meg a pontosságát, amely az ötödik helyezett, és a magyar nyelvet is ismerő, Babylon 8 esetében csak 70 százalékos. A Power Translator egyik hátránya, hogy az alapváltozat csak a hét nagy európai nyelvet ismeri – az angolt, a franciát, a németet, az olaszt, az oroszt, a portugált és a spanyolt – bár a kínai és a japán is megrendelhető további előfizetésért.
  2. A Prompt Standard 9 szoftver csak annyiban marad alul az első helyezettel szemben, hogy még kevesebb nyelv között fordít hasonlóan lenyűgöző pontossággal. Alapváltozatai kétnyelvűek, és a drágább többnyelvű verzióból hiányzik az olasz, a kínai és a japán a Power Translatorral szemben.
  3. A harmadik helyezett Systran Home 6 programja pontosság szempontjából már alulmarad a másik két dobogóssal szemben, bár használatának egyszerűségében időnként megelőzi őket. Legnagyobb változata az arab, a koreai, a holland, a svéd és a lengyel nyelvet is ismeri a korábban már említett nyelvek mellett, de a legtöbbet csak az angollal párosítva.
  4. A Translate Personal 9 ugyanúgy az LEC cég terméke, mint az irodai használatra tervezett első helyezett Power Translator, de annak ez az otthoni változata. Pontosságban ez sem marad alul a nagytestvérével szemben, de kevesebb extrát kínál, és nyelvpárokban működik, leszámítva a sokkal drágább többnyelvű változatot.
  5. A Babylon 8 nekünk magyaroknak azért lehet különösen fontos, mert ez az egyetlen fordítóprogram az első öt között, amely a magyar nyelvet is ismeri. Az előző programokkal ellentétben a Babylon sokkal több nyelvet ismer, cserébe azonban lényegesen hiányosabb a pontossága.

Végül listán kívül érdemes még megemlíteni az Ace Translator szoftvert, amelyik szintén ismeri a magyar nyelvet, viszonylag olcsónak számít, és amelyik 7. a felmérésben publikált tízes listán. Pontosság szempontjából a Babylonnal van egy kategóriában, de csak feleannyiba kerül.

Magyar világsiker a géppel támogatott fordításban

Egy fiatal magyar cég történelmet írt a géppel támogatott fordításban: a memoQ fordítómemória ma már világhírű alkalmazás, a kis magyar cégből, a Kilgray-ből, nemzetközi cégcsoport lett amerikai, német, francia, lengyel cégekkel.

A memoQfesten most ön is megismerkedhet, nem csak a sikeres magyar fejlesztéssel, de a géppel támogatott fordítás előnyeivel általában. (x)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X