nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Fogas helyesírási problémák

Mi tényleg minden tőlünk telhetőt megteszünk az összetételek helyes írásáért...

nyest.hu | 2015. február 20.
|  

Mindennapi helyesírás című sorozatunkban sokat foglalkozunk az összetételek írásával, de úgy látszik, nem eleget. A többszörös összetételek írásában még mindig az látszik a legbiztosabb megoldásnak, ha minden tagot külön írnak. Itt van rögtön egy reklám, amit Nóra a mi oldalunkról fényképezett ki. A feladvány: szuvas + fog + kezelés. Érdekli?

Fogas helyesírási problémák
Forrás: nyest.hu

A fogas helyesírási kérdés mellett felhívjuk olvasóink figyelmét a kis *-gal jelölt megjegyzésre, illetve az üzenetek betűmérete közötti különbségekre.

A szuvas fog egy jelzős szerkezet, amit józan helyesírónak esze ágában sem lenne egybeírni! A fog + kezelés már neccesebb: a fog kezelése birtokos szerkezet, de nincs meg a birtokjel, tehát igencsak gyanús, hogy összetétel: fogkezelés. De az ebből a kettőből összerakott szuvas fogkezelés elég vicces szerkezet lenne, azt jelentené, hogy a fogkezelés a szuvas. Mi a megoldás?

Van megoldás! – Legalábbis az akadémiai szabályzat szerint. Ez pontosan a mozgószabály esete, tehát az egyébként külön írott jelzőt ilyenkor egybeírjuk, és a harmadik tagot kötőjellel kapcsoljuk: szuvasfog-kezelés. Voilà!

Akinek pedig nem tört bele a foga a fentiekbe, és szépen követte a gondolatmenetet, azt megajándékozzuk egy gyerekfogak tárolására használatos [K]rúdy utcai szelektív kukával.

Fogas helyesírási problémák
Forrás: nyest.hu

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 mederi 2015. február 23. 19:18

A hirdetésben jobb lett volna szerintem a

"Szuvas fogak kezelése" megfogalmazás.

1/ A többesszám jelzi, hogy általában van szó fogakról.

2/ A kezelés szó végén az "-e" egyértelművé teszi, hogy nem a fogkezelés szuvas.. :)

3 Krizsa 2015. február 23. 16:20

A szabályok az életben általában arra valók, hogy semmibe vegyük őket:-). Aki jól tud magyarul, az magától, még magasabb műveltség hiányában is tudja, hogy mit akar mondani. Az helyes nyelvérzékkel írogat egybe, vagy külön. Ha pedig mégis tanácstalan, akkor minden önmagában értelmes szót külön ír.

2 Molnár Cecília 2015. február 23. 10:35
1 Nem tudtam jó nevet kitalálni 2015. február 20. 22:41

Violà -> *Voilà

Információ
X