nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Figyelem Uraim!

Olvasónk egy WC-beli feliratot küldött nekünk. Mi pedig ennek kapcsán megmutatjuk egy régi nagy kedvencünket ebből a műfajból.

nyest.hu | 2014. április 30.
|  

A mindennapi helyesírás legsötétebb, de egyben legviccesebb bugyrába tartoznak a lépcsőházi, liftbéli, a kukatárolóban vagy épp a WC-ben kiragasztott közérdekű üzenetek. Ezek mindig valamilyen fontos, általában sürgősen közlendő információt tartalmaznak, sokszor kézzel íródnak. Nincs idő hivatalos levelet fogalmazni, sokszor még a számítógéphez sincs idő leülni. Ugyanakkor az üzenetek egy része formális: a megfogalmazó részben ismeretlen emberekkel kommunikál, akiknek meg kell adnia az illő tiszteletet. Az is gyakran előfordul, hogy az író az üzenet tárgyával kapcsolatosan komoly érzelmeket él át (harag, düh, elkeseredés, kétségbeesés stb.), nem hideg fejjel, távolságtartóan fogalmaz. Összességében, mondjuk ki: Nem könnyű feladat!

Gábriel küldte nekünk a következő képet, amelyen egy takarítónő üzen a férfi WC-t használóknak.

Figyelem Uraim!
Forrás: nyest.hu

Az üzenet szinte minden fontos jegyét hordozza a fent leírtaknak. Látszik, hogy az üzenet sürgős és fontos. A tiszteletteljes, ugyanakkor figyelemfelhívó megszólításban a vessző hiányát felkiáltójelekkel pótolja a szerző. Érződik a tisztelet a nagy kezdőbetűs Mindenkit, és Szíveskedjenek szón is. A sietségnek tudhatjuk be, hogy még az üzenet végére odakerül a kefe kérdése is – egy gyönyörű grammatikai kétértelműséget hozva létre.

Az ilyen üzeneteket mi is meg szoktuk örökíteni. Praxisunk egyik leghaladóbb esete volt, amikor a lépcsőházi figyelmeztetést  ketten is kijavították, egyikük kék, másikuk piros tollal. Nagyra értékeltük azt is, hogy mindezt az önkéntes korrektorok a helyesírás iránti alázattal, mindenféle, a szerzőt megbélyegző megjegyzés nélkül tették. Íme:

Ez az igazán pro
Ez az igazán pro
(Forrás: nyest.hu)

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Wayne Amber 2014. április 30. 18:53

@ida: Bizony, bizony...

1 ida 2014. április 30. 13:25

Az viszont egyik javítónak sem tűnt fel, hogy a "fürdőszoba" és a "felújítás" közé kellene kötőjel - szerintem.

Információ
X