nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fejleszti a mozgásérzékelést a videojáték?

Kutatók azt várták, hogy fejleszti a mozgásérzékelést a videojáték, de kiderült, hogy általában ez nem igaz...

nyest.hu | 2013. szeptember 23.
|  

A videojátékok fejlesztik a mozgásérzékelésünket – de csak akkor, ha hátrafelé megyünk. Legalábbis ezt találták a leicesteri egyetem pszichológusai, akik a videojátékok mozgásérzékelésre tett hatását vizsgálták – számolt be az eredményekről a Science Daily.

A vizsgálat kimutatta, hogy a legtöbb helyzetben a videojátékkal rendszeresen játszók mozgásérzékelése nem szignifikánsan jobb, mint az ilyen játékokat nem játszóké. Az egyetlen szignifikáns eltérés hátrafelé mozgás közben mutatkozott: a videojátékosok ebben a helyzetben szignifikánsan jobban detektálták a mozgásokat, mint a nem játszók.

A kutatók ezt az eredményt annak tulajdonítják, hogy az játékokban a visszafelé mozgás igen megszokott, főleg ha a játékos éppen kicselezi az ellenséget vagy feltérképez egy adott területet. A valós életben azonban igen ritkán fordul elő, hogy hátrafelé megyünk a menetiránnyal ellenkező irányba tekintve.

A kutatók a vizsgálatban 16 olyan játékost vizsgáltak, akik heti 10 óránál többet játszanak. Az ő eredményeiket vetették össze 16 olyan emberével, akik egy óránál kevesebbet játszanak hetente. A résztvevőknek egy képernyőn kellett követniük egy szürke háttéren mozgó 400 fehér pontot. A pontok némelyike teljesen random mozgást végzett, míg más részüknek a mozgása szabályos mintát követett (föl-le, sugárirányba közeledés-távolodás vagy körbe az óramutató járásával megegyező vagy ellenkező módon).

Fejleszti a mozgásérzékelést a videojáték?
Forrás: Wikimedia Commons / Joi Ito / CC BY 2.0

Minél kevesebb szabályosan mozgó pont kellett ahhoz, hogy a résztvevő helyesen azonosítsa az egész mozgásmintázatot, annál jobb a mozgásérzékelése. Az eredmények azt mutatták, hogy kizárólag a sugárirányú közeledés-távolodás azonosítása esetében volt különbség a játékosok és a nem játszók mozgásérzékelésében.

A kutatók hipotézise az volt, hogy a videojátékok összességében fejlesztik a mozgásérzékelést. A kísérlet azonban azt mutatta, hogy jelentős különbség nincs a játszók és a nem játszók között. A kapott eredményt azzal magyarázzák, hogy a videojátékok igen jól szimulálják a valódi mozgásokat, a hátrafelé mozgás esetében olyat lehet velük gyakorolni, amit a valós életben ritkábban.

Forrás

Video Games Improve Your Motion Perception, but Only When Walking Backwards

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X