nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szerették-e Steve Jobs gyerekei az iPadet?

Talán meglepő, de a legnagyobb technológiai innovátorok nem támogatják, hogy gyerekeik a legújabb technikai vívmányokat használják. Steve Jobs gyerekei nem játszottak az iPaddel. De miért?

nyest.hu | 2014. november 14.
|  

Ön odaadja a gyerekének az okostelefonját vagy a tabletjét? Esetleg vesz neki sajátot, hogy mindenki csak a magáét nyomogassa? – Sok vita zajlik manapság azzal kapcsolatosan, hogy károsak-e, és ha igen, mennyire károsak a gyerekekre a technológiai fejlődés legújabb csodái. Minden esetre az Y generáció tagjai is lassan fölnőnek, és maguk is szülőkké válnak, és dönteniük kell, hogy kütyükkel vagy kütyük nélkül képzelik el a gyereknevelést. De mit mondatank azok az innovátorok, akiknek ezeket a technikai vívmányokat köszönhetjük? Vajon Steve Jobs gyerekei nyomogathatták a papa iPadjét?

Egyszer megkérdezték az Apple-gurut, hogy „És a gyerekei szeretik az iPadet?” Mire Jobs – talán meglepő módon – azt válaszolta, hogy: „Nem, nem használják a gyerekeim az iPadet. Korlátozzuk, hogy otthon mennyi időt számítógépezhetnek.” És Steve Jobs ebben nem volt egyedül: manapság is megfigyelhető egy olyan trend, főleg a Szilícium-völgyben, hogy a technológiai fejlesztésben dolgozó szakemberek megpróbálják megóvni a gyerekeiket a technológiai vívmányoktól. Jellemző például, hogy még az iskolát is úgy választják ki a számukra, hogy az kifejezetten ne az infokommunikációs technikákra épüljön – így például Waldorf-iskolába küldik a gyerekeiket.

Chris Anderson, a 3D Robotics nevű cég vezetője, és öt gyermek édesapja így magyarázza, miért óvakodnak a technológiai innovátorok attól, hogy a gyermekeik a legújabb kütyüket használják: „A gyerekeim utálják, hogy én és a feleségem eltiltjuk őket azoktól a kütyüktől, amiket az osztálytársaik használhatnak. Mi azért nem engedjük meg ezeknek a használatát, mert a munkánk során első kézből, saját magunkon tapasztaljuk a veszélyeiket. És nem akarjuk, hogy a gyerekeinknek is meg kelljen küzdeniük ezekkel a veszélyekkel.”

Laptop gyerekeknek
Laptop gyerekeknek
(Forrás: Wikimedia Commons / Wad / CC BY 3.0)

A legnagyobb gond Anderson szerint az, hogy a kütyük addiktívak, a gyerekeket teljesen magukba szippantják. Így aztán egyre kevésbé lesz alternatívája a telefonok és gépek nyomogatásával töltött időnek. A mai felnőttek még tudják mi a kétféle tevékenység között a különbség: ők még játszottak nem digitális kütyükkel is. Ha a gyerekek csak a képernyők előtt fejlesztik magukat, akkor sokféle élményből, és sokféle – például motorikus, finommozgásos – képesség fejlesztéséből maradnak ki. Ez pedig hosszú távon nem az előnyükre, hanem a hátrányukra válik.

Meg kell tehát tapasztalni a kütyükön kívüli világot is: a könyvekben való keresgélést a Google helyett, a különböző társasjátékokat az online játékok helyett stb. „Ez feltétlen szükséges ahhoz, hogy sokoldalúak és tanulékonyak legyünk. Mi így nőttünk föl, ezért lettünk sikeresek. És azt szeretnénk, ha a gyerekeink is azok tudnának lenni” – mondja Anderson.

Ezek a szavak intően hatnak mindenkire, aki azon gondolkodik éppen, hogy melyik legújabb kütyüt vegye meg a gyerekének karácsonyra. Lehet, hogy a gyerekeink ma még nem értik, miért nem kapják meg azt, amit esetleg más osztálytársaik igen, de hosszú távon biztosan sokat köszönhetnek majd nekünk, ha most nem hagyjuk, hogy számítógépfüggővé váljanak.

Forrás

Here’s Why Steve Jobs Didn’t Let His Kids Use iPads and Why You Shouldn’t Either

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X