nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A gondolatolvasás ma már nem sci-fi

Egyelőre versenyautókat irányíthatunk a gondolatainkkal, de a jövőben elképzelhető, hogy egy lebénult ember a gondolataival kormányozza a kerekesszékét.

nyest.hu | 2015. július 14.
|  

Körülbelül mostanáig legyinthettünk arra, hogyha valaki a gondolatolvasásról kezdett magyarázni. Ma már nem science-fiction, hogy a gondolatainkat, gépek „elolvassák” és lefordítsák. A University of Central Lancashire-en Stephen Sigurnjak és csapata olyan játékautópályát épített, amin a versenyautókat távirányító nélkül, egyszerűen a gondolatainkkal irányíthatjuk – számolt be a The Telegraph.

A dolog közel sem annyira hihetetlen, ha tudjuk, hogy az agyi aktivitásunk elektromos impulzusokból áll. Ezeket pedig a technika fejlődésével egyre pontosabban tudjuk dekódolni, és a dekódolt jeleket szavakra vagy akár közvetlenül cselekvésekre fordíthatjuk. Ezen az elven működik az alábbi autóverseny-pálya is:

Az autópályán haladó versenyautókat a szereplők fején található berendezés irányítja. Ez a „gondolatolvasó” készülék pedig az irányítók megfelelő agyhullámait dekódolja, és fordítja át az autókat működtető jelekre. Az autók attól függően haladnak, hogy a résztvevők mennyire képesek arra koncentrálni, hogy menjenek.

A gondolatolvasás ma már nem sci-fi
Forrás: Wikipédia / CC BY-SA 2.5

Persze az agyhullámok dekódolását a versenyautózásnál értelmesebb dolgokra is lehet majd használni. Elképzelhető lesz például a kommunikáció a kómás betegekkel, illetve például a lebénult, mozgásképtelen betegek a gondolataikkal irányíthatják majd a számítógépet vagy akár a kerekesszéküket. Ugyanígy a stressz-szint mérésére is alkalmas lehet ez az eszköz. Az olyan nagy stresszel járó foglalkozások esetében, milyen a pilótáké, meg lehetne előzni azt, hogy az illető hibázzon, ugyanis a gép szólna, ha a pilóta stressz-szintje elérte a kritikus szintet.

Forrás

Why mind-reading is a science, not a magic trick

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X