nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A videojátékok növelik az agressziót

A lövöldözős játékokat játszók vizuális képességei jobbak, ugyanakkor kevésbé képesek kontrollálni érzelmeiket.

nyest.hu | 2013. augusztus 8.
|  

Aki lövöldözős videojátékokkal játszik – amilyen a Halo vagy az Unreal Tournament –, annak nagyon gyors döntéseket kell hoznia. Ez a fajta gyors döntéshozatal fejleszti a játékos vizuális képességeit, azonban ennek a fejlődésnek is megvan az ára – derítették ki kutatók. A játékosok egyre kevésbé képesek az impulzuskontrollra, azaz a videojáték játszása növelheti az agresszív viselkedés megjelenésének valószínűségét – derül ki a Science Daily beszámolójából

„Úgy gondoljuk, hogy bármely, gyors reakciót kívánó játék hasonló hatással van a játékosra – az agresszív tartalomtól függetlenül” – mondta el Craig Anderson, az iowai egyetem erőszakkutatója. „Ez persze egyelőre még nincs bizonyítva” – tette hozzá. Egyre többet olvashatunk azonban olyan kutatásokról, amelyek az erőszakos videojátékokat, illetve általánosságban a képernyők előtt eltöltött időt tekintik a figyelemzavarok és az agressziónövekedés okának.

Az erőszakos impulzusokon való uralkodásunk nagyban a figyelemösszpontosításon, a végrehajtó funkciók megfelelő kontrollján múlik. A szociálpszichológus kutatásainak fókuszában azok a tényezők állnak, amelyek ezt a kontrollt befolyásolják – ilyen többek között a média hatása, a düh és az alkohol. Kétféle kognitív kontroll játszik szerepet az agresszió kezelésében: a proaktív és a reaktív kontroll. A proaktív kontroll lehetővé teszi, hogy az információk aktívak maradjanak a rövidtávú emlékezetünkben, hogy aztán ezt későbbi döntéseink során felhasználhassuk. Ennek tehát egyfajta előkészítő szerepe van. A reaktív kontroll pedig az itt-és-most döntést, problémamegoldást teszi lehetővé.

Az új, még eddig publikálatlan tanulmány szerint a lövöldözős videojátékok fejlesztik a vizuális és térbeli tájékozódási képességet, ugyanakkor a proaktív kontroll szintje csökken. Ez az első olyan kutatás, amely a játékok negatív hatásai mellett pozitívakat is említ. 

Anderson egyik kísérletében olyan alanyok játszottak gyors (Unreal Tournament) és lassú reakciót váró (Sims 2játékokat, akik korábban nem vagy csak alig játszottak ilyen játékokat. 11 héten keresztül napi 50 percnyi játékkal az Unreal Tournamentet játszók vizuális képességei látványosan javultak a Sims 2-t játszókéhoz képest. Ugyanakkor a proaktív kognitív kontrolljuk csökkent a játék előtti szinthez képest, míg a Sims 2-t játszóknak nem csökkent.

Anderson és munkatársai másik kutatásukban azt mérték fel, hogy a kiválasztott 422 embernek milyenek a médiafogyasztási szokásai, hogy mennyi időt töltenek a képernyők előtt. A felmérés azt mutatta, hogy minél több a képernyő előtt töltött idő, illetve az agresszió nézése, annál valószínűbbek a figyelemösszpontosítással kapcsolatos zavarok. Az agresszió képernyőn keresztüli nézése direkt összefüggést mutatott az agresszív viselkedéssel, míg a képernyő előtt eltöltött idő ilyen direkt összefüggést nem mutatott az agresszivitás növekedésével.

Forrás

Video Games Boost Visual Attention but Reduce Impulse Control

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Tar 2013. augusztus 20. 13:54

Valóban jobb lenne többet tudni a kísérlet részleteiről, pl. hogyan mérték a kontroll erősségének szintjét, és mennyire volt jelentős a változás. Sokszor leírják, hogy ez vagy az szerepet játszik, vagy módosít valamit, és kiderül, hogy 1-2%-kal eltolt valamilyen értéket...

2 El Vaquero 2013. augusztus 8. 14:25

Na, akkor én már nagyon agresszív vagyok.

1 Sigmoid 2013. augusztus 8. 14:13

Várjuk a reprodukált kísérletet. Mindig nagyon gyanús, ha egy kutató ilyen szépen igazolja a hipotézisét... Néha több Excel fölött eltöltött óra van benne, amikoris az eredményeket "preparálja". XD

Információ
X