nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szimbólumok
Etnikai zászlók

A függetlenségi mozgalmak terjedésével egyre népszerűbbek a nem országokat, hanem népeket jelölő zászlók. A berberek a szabadságra és a Szaharára is utalnak lobogójukkal, a katalán zászló pedig szegről-végről az árpádsávok rokona... Lehet, hogy ez a divat nem is annyira újkeletű?

Takács Boglárka | 2013. április 9.
|  

A székely zászlóról manapság sok szó esik, de az egyik érdekes tulajdonságáról eddig keveset hallhattunk. Zászlói leggyakrabban országoknak vannak, a székely zászló viszont egy népcsoport és autonómiamozgalom lobogója. Az etnikai zászlók az elmúlt évtizedekben világszerte egyre népszerűbbek lettek, így elmondhatjuk, hogy a székelység is része a nemzetközi trendeknek!

Rögbiszurkolók katalán zászlókkal. Magukénak érzik
Rögbiszurkolók katalán zászlókkal. Magukénak érzik
(Forrás: Wikimedia Commons / zoonabar / CC BY 2.0)

Már az ősmagyarok is?

Az első zászlók törzsek és népcsoportok harci lobogói voltak – már korábban írtunk az ősmagyarok valószínűleg vörös zászlajáról, sőt Mohamed próféta törzsének zászlajáról is. De csak jóval ezután, a 19. századi nemzetállamok korában vett nagy lendületet a zászlótervezés és szabványosodtak a nemzetek jelképei. Napjainkra a nemzet és az állam fogalma szétvált egymástól, de a meglévő nemzeti szimbolikájú zászlók általában maradtak az államok lobogói. Mellettük viszont megjelentek a kimondottan népcsoportokra utaló etnikai zászlók, amelyeket főleg nemzeti kisebbségek, országgal nem rendelkező népek, függetlenségi mozgalmak használnak.

Beás zászló tudtunkkal még nem született, de a beás cigányok általában elfogadják a roma zászlót, habár nem feltétlenül érzik magukhoz közel állónak.

Magyarországon a leggyakrabban használt etnikai zászló valószínűleg a roma zászló. Ezt az 1971-es londoni roma világkongresszuson tették a teljes roma nép zászlajává. A kék és zöld színek az eget és a földet jelképezik, közöttük a tizenhat küllőjű kerék pedig a vándorlás és haladás szimbóluma.

Roma lobogó Svédországban
Roma lobogó Svédországban
(Forrás: Wikimedia Commons / Showman / CC BY-SA 3.0)

A kerék egyes vélemények szerint az indiai zászló, egy hagyományos állami zászló mintájára került a lobogóra – ennek közepén Asóka császár 24 küllőjű dharma-kereke látható. (A leggyakrabban nyolc küllőjű dharma-kerék a buddhizmus egyik szimbóluma.)

Ünneplő indiai gyerekek
Ünneplő indiai gyerekek
(Forrás: Wikimedia Commons / Sean Ellis / CC BY 2.0)

Forradalmi hevület

Rengeteg etnikai zászló létezik, így most csak néhány olyat emelünk ki, amely a politikai hírekben manapság gyakran előkerül. A katalán zászló nekünk, magyaroknak különösen ismerős lehet. Ez a lobogó valószínűleg a magyar árpádsávokkal azonos eredetű, azaz az Aragóniai Királyságból származik. Egyes katalán történészek ezt vitatják – szerintük épp fordítva, Aragónia vette át a jelképet a katalánoktól.

Nem Magyarország – katalánok tüntetnek a függetlenségért
Nem Magyarország – katalánok tüntetnek a függetlenségért
(Forrás: Wikimedia Commons / Kippelboy / CC BY-SA 3.0)

A berber szó a magyar barbárral közös eredetű, és az önállósági törekvésekkel párhuzamosan napjainkban egyre kevésbé népszerű. Egyelőre még a nem amazigh beszélők szóhasználatában nem váltotta fel a nép önmegjelölése, de lehet, hogy a közeljövőben erre is sor kerül – hasonlóan, mint a korábban lappoknak nevezett számik esetében. A hírekben a közelmúltban szintén sokat szerepeltek a magukat amazighnak (tsz. imazighen) nevező berberek. Líbiában az arab Kadhafi diktatórikus rezsimje szigorúan korlátozta a berber kisebbséget, a diktátor bukásával viszont berber kulturális reneszánsz vette kezdetét, amelynek egyik legfontosabb szimbóluma a különböző országokban élő berbereket összekötő etnikai zászló. Ha képet szeretnénk alkotni a közhangulatról, nézzük meg Dania Ben Sassi énekesnőt, amint az „A forradalmár a mi csillagunk” című dalt énekli Tripoliban egy koncerten, miközben a közönség lelkesen lobogtat:

A berber zászló szimbolikája hasonlít a roma lobogóéra, de ez valószínűleg teljesen véletlen egybeesés. A kék a tengert jelképezi, a zöld a természetet és a hegyeket, a sárga pedig a Szaharát. A középen látható vörös színű jel a berber ábécé ezza betűje (ⵣ), az amazigh (’szabad férfi’) szóból került a zászlóra és a szabadságra utal.

Általánosságban is jellemző az etnikai zászlókra, hogy feltűnő helyen szerepeltetett népi motívumokat tartalmaznak. Ezeket a mintákat olykor nehéz lerajzolni, így gyakoriak a leegyszerűsítések, különösen a házilag készített lobogókon. A székely zászlón látható nap és hold ugyan könnyen lerajzolható, de nem kézenfekvő helyen találhatóak, így ebben az esetben is születtek alternatív változatok.

Valószínűleg annál inkább gyakoriak a házilagos, olykor pontatlan zászlóverziók, minél jobban ragaszkodik a népcsoport a jelképeihez, hiszen ha nem keltene a zászló érzelmeket, nem állna neki senki maga elkészíteni... Következő példánk szintén az érzelmek kifejezésével kapcsolatos, de egészen más módon!

Énekeljünk róluk

Az észak-amerikai indiánok körében is igen elterjedtek az etnikai zászlók. Gyakran nemcsak a különböző indián népeknek, hanem az ezeken belüli kisebb csoportoknak is külön lobogójuk van. Emellett számos „zászlódal” is létezik, amelyeket csoportos összejöveteleken, az úgynevezett pow-wow-kon énekelnek. A zászlódalok általában az összejövetel kezdetén hangzanak el, amikor behozzák a lobogókat, ilyenkor az európai himnuszokhoz hasonlóan feláll a hallgatóság. (Az előadók körülülik a dobot, így ők ülve maradnak.) A zászlódalok célja leggyakrabban az indián háborús veteránokról való megemlékezés, nekik szóló tiszteletadás.

A következő krí zászlódal a kanadai krík az angol királynővel kötött szerződéséről és az ennek emlékére megalkotott zászlóról szól:

Születő államok

Az etnikai zászlókból, függetlenségi mozgalmak lobogóiból idővel állami zászló is válhat. A Dávid-csillaggal díszített modern izraeli zászló például eredetileg a cionizmus lobogója volt – ez a 19. században indult politikai mozgalom azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a diaszpórában élő zsidók költözzenek Izrael földjére. Ekkor még a terület Palesztína néven brit mandátumterület volt. Izrael állam 1948-as megalakulásával a cionista zászló lett az ország zászlaja is.

Izraeli zászlók szárítókötélen
Izraeli zászlók szárítókötélen
(Forrás: Wikimedia Commons / Kfar Maimon archívuma / CC BY 2.5)

A palesztin lobogó szintén etnikai zászló, a török Oszmán Birodalom ellen 1916-18-ban fellázadó arabok zászlajából ered. Színei a sorozatunkban korábban bemutatott pánarab színek.

A függetlenségért harcoló fegyveresek az Arab-sivatagban
A függetlenségért harcoló fegyveresek az Arab-sivatagban
(Forrás: Wikimedia Commons)

Miután mindkét zászló erős etnikai tartalmú, az izraeli-palesztin föderációs elképzelések (az úgynevezett „egy állam megoldás”) egyes hívei kombinált lobogókat javasolnak, de ezek egyelőre nem nyertek teret.

Egységben az erő

Napjainkban már olyan zászlók is léteznek, amelyek egész népcsaládokat jelölnek. Ilyen például az ausztrál őslakos népek közös zászlaja, amely két okból is különleges: egyrészt 1995-ben Ausztrália hivatalos lobogói közé is beiktatták, másrészt pedig nem használható fel szabadon. Tervezője, Harold Thomas őslakos művész fenntartotta a zászlóval kapcsolatos szerzői jogait, és ingyenesen csak nonprofit célokra engedélyezi a használatát. 2010-ben kisebb botrány is kapcsolódott ehhez a lobogóhoz: a Google gyerekrajzpályázatának egyik ausztráliai győztes munkáján szerepelt a zászló, de a Google Thomas állítása szerint nem volt hajlandó kifizetni a kért összeget, inkább átszerkesztette a rajzot.

Magyar vonatkozású hasonló zászlóról is tudunk: Szymon Pawlas tervezte a finnugor népek zászlaját. Ez egyelőre semmilyen szempontból sem hivatalos, habár a Finnugor Népek VI. Világkongresszusán felmerült, hogy el kellene fogadni.

További olvasnivaló (angolul)

A roma zászlóról

Az izraeli zászló története

A Google ausztráliai balhéja

Etnikai zászlók gyűjteménye a Wikipédián (vigyázat, az adott közösségek által kevéssé elfogadott zászlók is szerepelnek)

Beások, etnikai mobilizáció és identitás (magyarul)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Eino81 2014. február 3. 08:31

Mivel sok mindent gyűjtök, a zászlók is közé tartoznak. Eddig szerencsém volt pár "etnikai" zászlót is beszerezni, pl. a számit. De vajon ide tartoznak azok a zászlók, melyek pl. Udmurtiához, vagy egyéb hasonló autonóm köztársaság státusszal rendelkeznek ugyan, de egy nagyobb országon belül? Wales vagy Skócia minek számít (ha már Katalónia is benne volt a cikkben)? :)

2 MolnarErik 2013. november 18. 09:59

A székely nem etnikai nemzet, eredetileg jogi nemzet volt (a mai fogalmakkal talán politikai nemzetnek lehetne hívni), de ma nem az (politikai se), az autonómia kivívásával viszont újra az lehetne.

1 Pierre de La Croix 2013. április 9. 12:18

"A kerék egyes vélemények szerint az indiai zászló, egy hagyományos állami zászló mintájára került a lobogóra". Én is ezt a verziót hallottam/olvastam/tanultam: A 16 küllő állítólag a cigány/roma (nemcsak az európai) törzsek "számára" akart utalni.

Információ
X