nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csempét csempész a csempész?

Olvasónk kérdezi, hogy a „csempe” főnévnek van-e köze a „csempészet” szóhoz. Az etimológiai szótárnak igen izgalmas feltevései vannak, de válaszai nincsenek.

nyest.hu | 2013. november 7.
|  

Pál nevű olvasónk kérdezi tőlünk a következőt:

Régóta érdekelt, hogy mi az összefüggés a csempe, mint kerámialap, és a csempészárú, csempészet szavak között? Esetleg Önök tudják?

A kérdés igen izgalmas, bár sok biztosat nem mondhatunk az összefüggésüket illetően. Bizonyítva ugyanis nincs, hogy köze lenne a csempészetnek a csempéhez, ugyanakkor A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (TESz.) szerint nem is zárható ki az összefüggés. No de lássuk lépésről lépésre!

csempe főnévnek – amelynek elsődleges jelentése ’kályhacsempe’ – első írásos nyoma 1708-ból maradt fenn. A szó eredetéről nem sokat tudunk, a TESz. szerint ismeretlen eredetű, a németből való származtatása nem fogadható el. A csempe főnévből -z igeképzővel jött létre a csempéz ige, amelyre az első írásos adat 1940-ből származik. A csempe főnév – és itt kezd el izgalmassá válni a történet – esetleg összefügg a csempe melléknévvel, de ez a kapcsolat nincs bizonyítva. De mit jelent a csempe mint melléknév?

Csempe
Csempe
(Forrás: Wikimedia Commons / Andreas Praefcke / GNU-FDL 1.2)

A csempe melléknévnek a csonka szóhoz nincs köze, a csámpással való rokonsága kevéssé valószínű – a TESz. szerint.

A csempe melléknév jelentése ’ravasz, csalárd, hamis, csorba’. Első írásos nyoma 1784-ből való. Akárcsak a főnév, ez is ismeretlen eredetű a TESz. szerint. Eredetileg testi fogyatékosságot fejezhetett ki: ilyen kifejezésekben mint a csempeszájú vagy csömpeszájú ’ferde szájú’. Később aztán „lelki ferdeséget” is elkezdett jelenteni.

Létezett azonban egy másik melléknév is, amelynek nagyon hasonló volt az alakja: a csempes, amely viszont már 1329-ből fennmaradt. Ennek a jelentése ’csalárd, hamis’. Eredeti alakja csempesz lehetett, amely azt jelenti, hogy ’szabálytalan’; ebből az alakból jöhetett létre a csempes melléknév és csempesség főnév. A csempesz levezetésére két ötletet is megad a TESz. Az egyik szerint  a csempeszájúból jöhetett létre, ebben az esetben a csempe melléknévvel függ össze. (Ebben az esetben azonban magyarázatra szorulna a nagy időbeli eltérés az alakok megjelenése között.) A másik szerint lehet, hogy a csemp ’dugáru’ származéka; utóbbi azonban 19. századi elvonás, méghozzá a TESz. szerintt éppen a csempeszből, úgyhogy ez a magyarázat körben forgó... Maradjunk tehát annyiban, hogy a csempesz/csempes is ismeretlen eredetű.

A csemp mint ’dugáru’ a TESz. szerint valószínűleg a csempesz melléknévből lett elvonva; az első adat az előfordulására 1808-ból való. De valószínűsíthető, hogy már korábban is megvolt, hiszen a csempész, csempészet stb. nyelvújítás kori alkotások (már a 18. század végén előfordulnak) ebből származnak.

Olvasónk kérdésére tehát az a válasz, hogy nem tudjuk, hogy összefügg-e a csempe a csempészettel. Többszörösen feltételes az összefüggés: ha a csempe főnévnek van köze a csempe melléknévhez, és ennek a csempesz melléknévhez, akkor lehet köze a csempe főnévnek a csempészethez.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X