nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cseh meséért büntettek a szlovákok

Pénzbüntetést szabott ki a közszolgálati RTVS televízióra a szlovák televíziós és rádiós tanács, mert egy cseh nyelvű mesével megsértette a szlovákiai műsorszórásról szóló törvényt.

MTI | 2014. június 14.
|  

Ez már a második eset, hogy a cseh nyelv használata miatt büntetést kapott egy média Szlovákiában – adta hírül a Novinky.cz prágai hírportál. Az RTVS-nek 165 eurós büntetést kell fizetnie, ami a minimális összegű bírság. Maximálisan 6638 eurót is kiszabhatott volna a hivatal.

Tavaly decemberben a Joj kereskedelmi televíziónak 200 eurós büntetést kellett fizetnie azért, hogy egy egészségügyi témájú, fogyókúráról szóló műsort teljes egészében cseh nyelvű változatban sugárzott szlovák feliratozás nélkül.

A Spejbl és Hurvínek című cseh rajzfilmsorozat egyik részét februárban sugározta eredetiben a közszolgálati szlovák televízió. A tanács azután foglalkozott témával, miután egy néző feljelentést tett a nyelvtörvény megsértése miatt. A televíziós és rádiós tanács szerint a köztévé megsértette a hatályos szlovákiai jogszabályt, amely korlátozza és szabályozza az idegen nyelvű műsorok sugárzását a szlovákiai televíziókban és rádiókban.

Spejbl és Hurvínek
Spejbl és Hurvínek
(Forrás: radio.cz)

A hatályos szabályok szerint a szlovákiai televízióknak és rádióknak szlovák nyelven kell sugározniuk műsoraikat, kivételt a specifikus nemzetiségi adások, külföldi zenei műsorok, nyelvtanfolyamok képeznek. Minden idegen nyelvű műsort kötelezően szlovák nyelvű feliratozással kell ellátni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2014. június 14. 16:50

Kiírták volna a műsorújságba, hogy szinkronizált cseh mese és alles in ordnung! :D Gondolom, a szerbek is feliratozzák a horvát műsorokat. Nagy a ős-szlávok állatkertje. :D

Információ
X