nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarként nincs hozzá joga, magyar állampolgárként van

Zsák Malina Hedvignek mint magyar állampolgárnak van joga a vádirat magyar nyelvű fordításához.

MTI | 2015. január 2.
|  

A Nyitrai Járásbíróság elutasította a Zsák Malina Hedvig ellen, hamis vallomástétel miatt benyújtott vádindítványt, a főügyészség azonban fellebbezett, az ügy így a kerületi bíróságra kerül – számolt be a fejleményről kedden a Bumm.sk magyar nyelvű szlovákiai hírportál. A Nyitrai Járásbíróság azzal indokolta döntését, hogy Zsák Malina Hedvignek mint magyar állampolgárnak joga van a vádirat magyar nyelvű fordításához, ilyet azonban a főügyészség nem nyújtott be, és nem is világosította fel erről a jogáról a vádlottat.

A szlovákiai Csallóközből származó asszony tavaly felvette a magyar állampolgárságot, és családjával Győrbe költözött. Mint akkor elmondta, nem a bírósági eljárás miatt, hanem a gyermekeit akarja megóvni a rendőri zaklatástól. Ügyvédje, Roman Kvasnica most elárulta, hogy védence most várja harmadik gyermekét, akit már nem Szlovákiában fog megszülni.

Monika Farkašová bírónő a vádindítvány elutasítását azzal indokolta, hogy az ügyész nem világosította fel az asszonyt, a büntető perrendtartás alapján magyar állampolgárként jogosult arra, hogy a vádiratot magyar fordításban kapja meg. „Erről a jogáról a vádlott lemondhat, viszont az aktában nyoma sincs annak, hogy az ügyész felvilágosította volna. Mivel ezt nem tette meg, kötelessége lett volna lefordíttatni a vádiratot”. A Nyitrai Járásbíróság bírónője az indoklásban felhívja a figyelmet arra is, az ügyészségnek tudomása volt arról, hogy a nő magyar nemzetiségű, ez már a 2007. május 14-i rendőrségi kihallgatás jegyzőkönyvében olvasható. Ügyvédje a 2014. január 23-ai iratismertetésen is kérte a magyar fordítást, ennek az ügyész nem tett eleget. Az ügyészségnek arról is tudomása volt, hogy 2013 decembere óta Zsák Malina Hedvig magyar állampolgár, a vádindítványt mégis úgy nyújtotta be, hogy ezt a tényt figyelmen kívül hagyta. „A bíróságnak ezért nem volt más választása, mint elutasítani és további vizsgálatra visszaadni az ügyészségnek a vádindítványt” – mondta Pivarči.

A szlovák főügyészség szóvivője bejelentette, hogy fellebbeztek a bíróság döntése ellen, mert azt jogellenesnek tartják. A szóvivő szerint az ügyész nem adhatott ki határozatot a vádirat lefordíttatásáról, annak ellenére sem, hogy ezt idén novemberben a bíróság kérte. „A vádlott az előkészítő szakaszban nem kérte a fordítást, jelenleg pedig az ügyész nem jogosult erről dönteni, mivel csak egy a perben álló felek közül” – mondta.

A jogvitának a kerületi bíróság vethet véget, amely arról fog határozni, minden feltételt teljesített-e az ügyészség, hogy Hedvig élhessen a védelemhez és az igazságos eljáráshoz való jogával. Az ügy lényegéről, vagyis arról, megalapozott-e a hamis tanúzás miatt emelt vád, egyelőre szó sincs. Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica mégis bizakodó, azt mondta, a Hedvig elleni 2007-es vádemelés óta ez az első alkalom, hogy valamelyik szlovák hatóság egyáltalán elismeri, hogy védencének is vannak jogai. Az újabb tárgyalás kiírása hónapokba telhet.

Malina Hedviget 2006-ban ismeretlenek megverték Nyitrán, mert magyarul beszélt az utcán. Az elkövetőket a rendőrség nem fogta el, Malina Hedvig ellen viszont hamis vallomástétel vádjával eljárást indítottak. Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter egy sajtótájékoztatón hazugnak titulálták a megvert diáklányt, és kategorikusan kijelentették, hogy a támadást csak kitalálta. Az ügy nagy nemzetközi visszhangot keltett, és jelentős feszültséget okozott Szlovákia és Magyarország viszonyában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 hovatovabb 2015. január 2. 13:18

a "demokratikus" szlovák igazságügy megin eljárási hibára hivatkozva akar kibújni a kötelessége alól, hogy igazságot szolgáltasson.

inkább elutasítja a vádindítványt, minthogy kötelezze azt arra, hogy a törvényeknek megfelelően járjon el. aminek mint precedens, beláthatatlanok a következményei.

Információ
X