nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cseh győzelem a budapesti vitán

„Kell-e bojkottálni a nagyszabású sportesemények megrendezését azokban az országokban, ahol megsértik az emberi jogokat?” Erről a kérdésről folytatott ma izgalmas vitát Budapesten Közép-és Kelet-Európa négy legjobban vitázó fiatalja.

nyest.hu | 2013. október 21.
|  

A középiskolai tanulók részére szervezett német nyelvű vetélkedő, a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi döntőjén az első helyezésért folyt a szócsata. Csehországból a 17 éves Dominika Perlínová aratott győzelmet.

A IX. kerületi Budapest Music Center nagytermében közel 300 néző követte figyelemmel a záróvitát, amely a következő egyértelmű szabályok szerint zajlott: négy tanuló, egy vitakérdés, 24 perces vita. Dominika meggyőzően lépett fel a nagyszabású sportrendezvények bojkottja ellen, és kiváló retorikai képességeivel elnyerte a zsűri elismerését.


„A vita művészetét az egyetemen és későbbi életem során is jól tudom majd hasznosítani”, kommentálta győzelmét a cseh lány. A döntő vitáig hosszú utat tett meg a két cseh, a lett és az ukrán fiatal: miután megnyerték saját hazájukban a regionális és az országos fordulókat, bejutottak a budapesti nemzetközi döntőbe, melynek előfordulóiban alaposan odafigyeltek vitapartnereikre, és kiemelkedő érvelésüknek köszönhetően bekerültek a legjobb négy közé. A részt vevő országok – Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna – két-két legjobb vitázójának jutalma egyhetes budapesti utazás volt, melynek során elmélyíthették retorikai ismereteiket és kapcsolatokat köthettek más országok fiataljaival.

Korábban Csehországban sem az érvek döntötték el a vitákat
Korábban Csehországban sem az érvek döntötték el a vitákat
(Forrás: Wikimedia Commons / Karel Svoboda)

A Vitázik a világ ifjúsága arra ösztönzi a tanulókat, hogy kritikusan vizsgáljanak meg aktuális társadalompolitikai témákat. A német nyelvű viták során a diákok idegen-nyelvtudásukat használják és fejlesztik. „A vitára való készségben egy demokrácia minősége mutatkozik meg. Diktatúrában életveszélyes lehet az uralkodó véleménnyel szembeforduló szó, demokráciában viszont az ellenvélemény és kifejezése a létfenntartó oszlop.” – emelte ki Elmar Brok, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnöke a projektet a döntő elején tartott köszöntőbeszédében. Kassai Viktor, 2011-es év legjobb játékvezetője, a projekt magyar fővédnöke elmondta, hogy mivel munkája során neki is rengeteget kell érvelnie, ezért nagyon örül, hogy jelen lehet, és tanulhat a vitákból. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X