nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fair és tárgyilagos vita

Négy tehetséges fiatal szónok vívott izgalmas szócsatát a budapesti Goethe Intézetben arról, hogy eltöröljék-e a szociális segélyben részesülők számára a közmunkában való kötelező részvételt.

nyest.hu | 2013. április 17.
|  

„Eltöröljék-e Magyarországon a szociális segélyben részesülők számára a közmunkában való kötelező részvételt?” A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi retorikai vetélkedőn erről a témáról cseréltek eszmét Magyarország tehetséges fiatal szónokai. Krizsán Dániel, a bajai Magyarország Németek Általános Művelődési Központjának tanulója tudta legügyesebben érvényesíteni érveit vitatársaival szemben. A 2. helyezést a Német Nemzetiségi Gimnázium diákja, Glöckl Szvetlána érte el, így ők ketten képviselik Magyarországot a német nyelvű vetélkedő nemzetközi döntőjén.

A magyarországi döntő résztvevői
A magyarországi döntő résztvevői
(Forrás: jugend-debattiert.eu)

Lelkes és ellentmondásokkal teli, ugyanakkor fair és tárgyilagos: ezekkel a szavakkal jellemezhetjük a Vitázik a világ ifjúsága 3. magyarországi döntőjének záró vitáját. Négy tehetséges fiatal szónok vívott izgalmas szócsatát a budapesti Goethe Intézetben arról, hogy eltöröljék-e a szociális segélyben részesülők számára a közmunkában való kötelező részvételt. Dániel emellett érvelt, és bizonyította a zsűrinek retorikai képességeit. A vitatréning során szerzett tudást Dániel és Szvetlána nemcsak további életében, hanem a budapesti nemzetközi döntőn is hasznosíthatja, ahol idén októberben Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna legjobb vitázóival találkoznak.

A Vitázik a világ ifjúsága projekt közép- és kelet-európai fiatalokat ösztönöz arra, hogy aktuális társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak meg. A németül folyó viták során a tanulók megmutathatják és fejleszthetik is németnyelv-tudásukat. „Ma ugyan egy vitavetélkedő zajlik itt, de már most kijelenthetjük, hogy nincsenek vesztesei, hanem csak nyertesei vannak”, ezekkel a szavakkal méltatta Dr. Nagy Andor országgyűlési képviselő, a Magyar – Német Parlamenti Baráti Tagozat elnöke köszöntő beszédében a résztvevőket. Magyarország 2010-ben csatlakozott a programhoz, és ebben a tanévben nyolc iskolából már közel 200 tanuló vett részt az iskolai, regionális és országos fordulókon.

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vetélkedő a Goethe-Institut, a Stiftung „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft”, a Gemeinnütige Hertie-Stiftung és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen  közös projektje, melyet Magyarországon a Konrad-Adenauer-Stiftung és az Európai Parlament Greens/EFA frakciója támogat.

További információk a projektről

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X