nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar győzelem a vitaversenyen

Szabó Gréta, a budapesti Városmajori Gimnázium tanulója nyerte a kelet-közép-európai középiskolák németül tanuló diákjainak szervezett nemzetközi vitavetélkedő döntőjét pénteken Vilniusban.

MTI | 2012. október 23.
|  

A Vitázik a világ ifjúsága című vetélkedő nemzetközi döntőjében arról vitázott a döntőbe jutott négy fiatal, hogy legyen-e egész Európában büntethető a vallások ellen irányuló gyűlöletbeszéd. A nyertes Szabó Gréta meggyőző érvelése mellett azzal nyűgözte le a zsűrit, hogy mennyire könnyedén reagált a többi vitázó hozzászólásaira közölte a Goethe Intézet pénteken az MTI-vel.

A 2012. október 15-19. között megrendezett eseményen cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, orosz és ukrán középiskolások vettek részt. A döntőt megelőző negyeddöntőkben azt vitatták meg, hogy legyen-e joguk a bevándorlók gyerekeinek az anyanyelvükön is folyó oktatáshoz, illetve hogy csak 18 éves kortól férhessenek-e hozzá a fiatalok a közösségi oldalakhoz. Az elődöntőben feltett kérdés az volt, hogy kötelező legyen-e a szolgálatban lévő rendőrök részére a névjelzés viselése. A nemzetközi döntő fővédnöke Emanuelis Zingeris, a litván parlament külügyi bizottságának elnöke volt.


A közép-kelet-európai középiskolák németül tanuló diákjainak szervezett projekt célja, hogy a fiatalok elmélyültebben foglalkozzanak politikai és társadalmi témákkal és közben nyelvtudásuk is fejlődjön. A 2011/12-es tanévben nyolc ország közel 130 iskolájában több mint 1700 tanuló vett részt a vitavetélkedő különböző fordulóiban.

A projekt támogatói a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Németoktatás Központi Igazgatósága. A VI. nemzetközi döntő a német külügyminisztérium támogatásával valósult meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X