nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A közterületen való életvitelszerű tartózkodás szabályozásáról vitáztak

A Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) német nyelvű nemzetközi vitavetélkedő országos döntőjét tartották szerdán Budapesten. A szópárbajban a budapesti Pőcze Júlia és Bartha Regina érvei bizonyultak a legjobbnak, így ősszel ők ketten képviselhetik Magyarországot a varsói nemzetközi finálén.

nyest.hu | 2014. június 2.
|  

„Visszavonják-e a közterületen való életvitelszerű tartózkodásról szóló szabályozást Magyarországon?” erről a kérdésről vitáztak ma Magyarország legjobb fiatal szónokai a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő országos döntőjén. Pőcze Júlia, a Tamási Áron Gimnázium tanulója fair vitában okos érvekkel győzte le ellenfeleit. A második helyezett Bartha Regina, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákja lett, így ők ketten utazhatnak ki Varsóba, hogy nemzetközi szinten is bebizonyíthassák retorikai képességeiket.

A közterületen való életvitelszerű tartózkodás szabályozásáról vitáztak
Forrás: Goethe Intézet

A Magyarországon negyedik alkalommal megrendezett vetélkedőnek idén az Andrássy Egyetem adott otthont, ahol közel 140 érdeklődő követte nyomon az elszánt és tényeken alapuló vitát. A döntőbe jutott négy tehetséges fiatal szónok izgalmas pro és kontra érveket sorakoztatott fel a közterületen való életvitelszerű tartózkodás szabályozásával kapcsolatban. A legmeggyőzőbbnek Pőcze Júlia bizonyult, aki jól alátámasztott érvekkel állt ki a szabályozás fontossága ellen. Kitűnő meggyőzőerejének köszönhetően pedig nem hagyott kétséget a zsűriben azt illetően, hogy nemzetközi szinten is jó esélyekkel indulhat a győzelemért.

A vitatréning során szerzett nyelvtudást Pőcze Júlia és Bartha Regina nemcsak a további életében, hanem a varsói nemzetközi döntőn is kamatoztathatja. Lengyelországban találkoznak ugyanis 2014 októberében a projektben részt vevő nyolc ország legjobb fiatal szónokai. Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna is képviselteti magát a varsói nemzetközi döntőn.

„Ha felnőttek vitáznak egymással, akkor annak gyümölcsöző eredménye lehet, ha pedig fiatalok teszik ezt, az reményt keltő: A rendszerváltás utáni generáció minden bizonnyal egy vitabarát környezetben szocializálódhat”, méltatta Bóta Zsolt fővédnök, a Külügyminisztérium Európa Referátus vezető-helyettese a projekt érdemeit. A Vitázik a világ ifjúsága projekt közép- és kelet-európai fiatalokat ösztönöz arra, hogy aktuális társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak meg. A németül folyó viták során a tanulók nemcsak megmutathatják, de fejleszthetik is németnyelv-tudásukat. A Vitázik a világ ifjúsága projekt nagyban hozzájárul a politikai műveltséghez, mindemellett a német-nyelvórák tananyagának izgalmas színfoltja lehet. Évente 8 országból, mintegy 2000 diák vesz részt a vetélkedőben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X