nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fiatal szónokok szópárbaja Budapesten
A vita Budapesten dől el

Bátran képviselik ellentétes álláspontjaikat, kitűnő szónokok, és tudják, hogyan lehet megoldani izgalmas kérdéseket egy békés vitában: az a 16 fiatal, aki hazájában megnyerte a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű vetélkedő országos döntőjét, októberben a budapesti Nemzetközi döntőre érkezik, hogy kiderüljön, ki a legjobb vitabajnok.

nyest.hu | 2013. október 16.
|  

A magyar, cseh, észt, lengyel, lett, litván, orosz és ukrán vitázókra október 14-18. között egy professzionális vitatréning vár, valamint gazdag és változatos kulturális programok, de mindenekelőtt izgalmas viták. A kvalifikációs fordulókon és az elődöntőben a tanulók a következő témákról cserélnek eszmét egymással: szervkivételhez való hozzájárulás szükségessége, külön védelem biztosítása a leleplező informátoroknak valamint állami ösztöndíjasok részére kötelező munkavállalás az anyaországban.

A vita Budapesten dől el
Forrás: Wikimedia Commons / Почта России

„Kell-e bojkottálni a nagyszabású sportesemények megrendezését azokban az országokban, ahol megsértik az emberi jogokat?” Ezt a kérdést járja körül a záróvita, amelynek alapján a szakmai zsűri kiválasztja a nemzetközi győztest. „Aki tárgyilagos és fair marad, figyel a vitapartnereire, és megfelelő érvekkel védi meg az álláspontját, jó eséllyel nyerhet. De a többi versenyző is nyer, mert a vitázás során sok hasznos dolgot tanul és továbbfejlődik.”, nyilatkozta Szabó Gréta, a 2012-es Nemzetközi döntő győztese.

A Vitázik a világ ifjúsága közép-kelet-európai középiskolák némettanulói részére szervezett vetélkedő. A projekt célja, hogy a fiatalok elmélyültebben foglalkozzanak politikai és társadalmi témákkal, és eközben nyelvtudásuk is fejlődjön. A vetélkedő hozzájárul a fiatalok politikai képzettségéhez, és izgalmas tananyagot kínál a tanulóknak. A projekt támogatói a Goethe-Institut, az Erinnerung, Verantwortung und Zukunft Alapítvány, a Közhasznú Hertie-Alapítvány és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen.

Időpont: 2013. október 18. péntek 11.00 – 13.15 óra

Helyszín: Budapest Music Center, 1093 Budapest, Mátyás utca 8.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X