nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Híd túl messze van?
Büntethető, aki korlátozza a kisebbségek anyanyelvhasználatát

Bugár Béla, a Híd elnöke a jobbközép szlovák kormány első évét értékelve pártja sikerének tartja, hogy sikerült megváltoztatni az államnyelvtörvényt, keresztülvinni a kisebbségi nyelvhasználati törvényt, s úgy véli, ma Szlovákiában büntetni lehet azt, aki nem engedi a kisebbségi nyelvek használatát.

MTI | 2011. július 18.
|  

”Megváltoztattuk az államnyelvről szóló törvényt olyannyira, hogy nem kell az embereknek félni, bátran használhatják az anyanyelvüket. A kisebbségi nyelvhasználati törvény az előzőhöz képest két óriási előrelépéssel jár: növeli a jogokat, és ma már a jogok biztosítása kikényszeríthető. Nem engedheti meg a munkaadó vagy a hivatalnok azt, hogy nem engedélyezi az anyanyelv használatát. Ez benne van a törvényben, ahogy a szankciók is” – jelentette ki Bugár a Szabad Újság című szlovákiai magyar társadalompolitikai hetilapnak adott interjúban.
Arra a felvetésre, hogy egyesek szerint a kisebbségi nyelvtörvény nem tartalmaz garanciákat az alkalmazására, Bugár kifejtette: „Mi az, hogy nincs garancia? Ha gátolják az anyanyelv használatát a hivatalok, büntetést kaphatnak. Ilyen soha nem volt azelőtt! Ezt mi a hét magyar képviselővel – mert azt a kritikát kaptuk a Magyar Koalíció Pártjától (MKP), hogy meggyengült a magyar érdekképviselet – keresztülpréseltük a parlamentben. Büntetni lehet azt, aki nem engedi a kisebbségi nyelvek használatát. Aki az ellenkezőjét állítja, az hazudik!”

Az állampolgársági törvény elhúzódó módosításával kapcsolatban Bugár azt mondta: „Ha a koalíció szempontjából nézzük, akkor ez kudarc, de ehhez hozzájárult a magyar fél is. Amikor úgy nézett ki, hogy sikerül megszavazni azt a törvényt, amelyet a kormány beterjesztett, akkor a magyar kormány felől különféle átüzengetések kezdődtek. Ennek hatására páran átszavaztak az ellenzékhez. A törvény 74 szavazatott kapott a 79-ből, amely megoldotta volna a problémánkat, ezt viszont a magyarországi átüzengetéseknek is köszönhetjük.”

Leszögezte, hogy a Híd előnyben részesítette a kisebbségi nyelvtörvényt az állampolgársági törvénnyel kapcsolatban.

„Mi kezdettől fogva azt tartottuk, hogy nekünk sokkal fontosabb egy olyan törvény, amelyet használnak a kisebbségben élő nemzeti közösségek tagjai. A kisebbségi nyelvhasználati törvény sokkal fontosabb, és nagyobb prioritást kapott nálunk, mint a kettős állampolgárságról szóló törvény, mivel ez érzelmi döntés” – mutatott rá a Híd elnöke.

Arra válaszolva, mennyire sikerült pártjának a „híd” szerepét eljátszani Pozsony és Budapest között, a politikus elmondta, hogy erről nem érdemes beszélni: „A Fidesz döntött, hozott egy buta döntést. Ez alapján nem lehet eljátszani a 'híd' szerepét, mert nem a kormánypárti Híddal, hanem a parlamenten kívüli MKP-val próbál eredményt elérni, aminek az eredménye egyenlő a nullával. Amibe belenyúltak, az mind katasztrófa lett: a kettős állampolgársággal vagy a határon túli különféle támogatásokkal kapcsolatosan.”

Bugár úgy véli: „Ebbe mi (a Híd) nem tudunk beleavatkozni, tudomásul vesszük, de viseljük a következményeket.”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X