nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Libertate: @aphelion: www.nyest.hu/renhirek/a-finnugor-elmelet...int-nekik-van-igazuk Olvasd el! Csak...
  2020. 07. 02, 15:18  Mi is az az Uralonet?
 • aphelion: @Libertate: A két nyelv *akkori* beszélői a két nyelv szétválása előtt nyilván együtt élte...
  2020. 07. 02, 13:55  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @Cypriánus: „Már akkor is 1500 éve szétválva éltek a magyartól...” Ez így egy kicsit zavar...
  2020. 07. 02, 13:03  Mi is az az Uralonet?
 • aphelion: @mondoga: "A szláv eredeztetés (malom, molnár > mlin, mlinar) minimum kétséges, szigorú...
  2020. 07. 02, 10:18  Mi is az az Uralonet?
 • tenegri: @mondoga: A "rea" nem a különírás miatt tűnik névutónak, hanem inkább a birtokosjel meglét...
  2020. 07. 02, 09:17  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Odpusťte mi
A bocsánat magyarul nem bocsánat

Szlovákul kell bocsánatot kérnie Duray Miklós szlovákiai magyar politikusnak, amiért 2006-ban egy rádióvitában fasisztának minősítette a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS).

MTI | 2011. december 29.
|  

A bíróság korábban bocsánatkérésre kötelezte Durayt, aki azt magyar nyelven meg is tette, amit azonban az SNS nem fogadott el, s végrehajtó útján próbálkozott elérni a szlovák nyelvű bocsánatkérést.

Duray Miklós a Hírek.sk felvidéki magyar televíziós hírportálnak szerdán elmondta: karácsony előtt kézbesítették ügyvédjének a végzést. Fellebbezését, hogy anyanyelvén tehessen eleget a bírósági döntésnek, a másodfokú bíróság elutasította, s újabb fellebbezésre nincs lehetőség.
Eleget kell tennem a bíróság döntésének, de tehetek panaszt a Legfelsőbb Bíróságon, hogy sérültek állampolgári és alkotmányos jogaim. Eleget kell tennem, vagyis szlovákul is bocsánatot kell kérnem, különben 30 000 euró büntetést kell fizetnem – mondta a portálnak Duray.

A politikus kérte a végrehajtás elhalasztását. Ebben az ügyben még nem döntött a bíróság.

A Hírek.sk kérdésre Duray elmondta, sérelmezi, hogy a bíróság nem ismerte el a magyar nyelvű bocsánatkérést, ezért akár a strasbourgi emberi jogi bíróságig is elmegy jogai védelme érdekében.Ez a helyzet is tükrözi Szlovákia jogi állapotát: az anyanyelvhasználat joga egy olyan alkotmányos jog, amit nem lehet érvényesíteni” – jegyezte meg a politikus.

Durayt korábban bírósági határozatban szólították fel a szlovák nyelven megfogalmazott bocsánatkérésre, viszont utoljára azzal a kifogással fellebbezett, hogy mivel már nem a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke, az egész ügy elveszítette az értelmét. A kerületi bíróság elutasította az indoklást, véleménye szerint indokolt a bocsánatkérés.
A régóta húzódó vita tárgyát Duray Miklósnak a budapesti InfoRádióban 2006 júliusában elhangzott kijelentése képezte, miszerint a
szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt.    

A szlovákiai magyar politikus azt állítja: kijelentése egy vitában elhangzott vélemény volt. Politikai véleménynyilvánításért Duray már 1983-ban is bíróság elé került. A szlovákiai magyar kisebbség jogainak védelmét a korabeli szocialista rendszer felforgató tevékenységnek minősítette, s börtönbüntetést szabott ki Durayra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Nyenyi 2012. február 10. 22:40

Duray szerintem nincs tisztában azzal, hogy mi a fasizmus.

1 Pesta 2011. december 29. 21:11

Ha magyarul megértette az SNS a rádiót, akkor a bocsánatkérést is meg kéne értenie. Egyébként is inkább a fasizmusra nézve volna sértés, hogy ilyet mondott, annak legalább koherens elvei voltak, a mai politikai pártocskákról ez aligha mondható el.

Információ
X