nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A változás a ruszin és roma kisebbségnek kedvez
Chmel: nem ideális a szlovák-magyar viszony

A szlovák miniszterelnök-helyettes szerint hisztériamentesek, de nem ideálisak a szlovák-magyar kapcsolatok.

MTI | 2011. február 28.
|  

„Az a hisztéria, amely itt négy éven keresztül létezett, már a múlté. Azt azonban, hogy ezek a kapcsolatok valamiképpen szívélyesek vagy őszinték lennének, nem lehet elmondani” – jelentette ki Rudolf Chmel a közszolgálati szlovák televízió vasárnapi vitaműsorában.

A beszélgetés központi témája a kettős állampolgárságról szóló törvény volt, amelyet a kormánypártoknak nem sikerült elfogadtatniuk a parlamentben. Az emberi jogokért és a kisebbségi ügyekért felelős helyettes kormányfő úgy véli: a kérdést nem csak a koalíción belül, hanem egy szlovák-magyar kétoldalú megállapodással is meg kellene oldani.

„Várjuk a magyar alkotmány szövegét is, amelynek olyan alapvető dolgot kellene kodifikálnia, hogy egy kettős állampolgárnak lesz-e választójoga is. Nem beszélve más, ebből eredő kötelességekről – a honvédelem, a társadalombiztosítás és minden más” – jelentette ki Chmel, aki egyben a Híd magyar-szlovák polgári párt alelnöke.

Mindezek ellenére a politikus úgy látja, hogy a kettős állampolgárságot érintő törvény körüli helyzetet Szlovákiában néha feleslegesen felfújják.  Becslése szerint a magyar állampolgárság felvételének lehetőségével Szlovákiában néhány ezer ember élne.

Chmel a műsorban elismerte, hogy a jelenleg érvényben lévő, a másik állampolgárság felvételéért szankciókat tartalmazó Robert Fico-féle állampolgársági törvény módosítására nem márciusban, hanem csak áprilisban kerülhet sor. A módosítási javaslatot március ötödikéig kellett volna benyújtani a parlamentnek, de ez nem reális, mert a témában még a koalíción belül sincs egység.

„Míg legalább koalíciós szinten nem jön létre megegyezés, én nem engedném a parlamentbe a törvényt” – húzta alá a miniszterelnök-helyettes.

A műsorban szóba került a kisebbségi nyelvhasználati törvény is. Chmel szerint a jogszabálynak nem lesz lényegi hatása az érintett települések önkormányzatainak adminisztrációjára. A készülő javaslattal szemben – mely 20-ról 15 százalékra csökkentené a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt – nem csak az ellenzéknek, de a koalíciós Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) is kifogásai vannak.

Chmel szerint a változás 80 települést érintene, és leginkább a ruszin és roma kisebbségnek kedvez. Problémák a miniszterelnök-helyettes elmondása szerint elsősorban a roma nyelvnél akadhatnak, ezen a területen 29 települést érintene a változás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Fromm 2011. február 28. 16:05

szerintem mindkét oldalon túlságosan fel vannak fújva a szlovákiai magyar kisebbséggel kapcsolatos kérdések. chmel álláspontja eqy mérsékelt, józan megközelítés. mutat valamit abból, hogy miért lehet oly népszerű a híd. Remélhetőleg nem jön majd vissza a ficó féle "nemzeti szocialista" irányzat.

Sajnos a kisebbségi jogokkal az eu nem hajlandó olyan behatóan foglalkozni, mint a médatörvénnyel.

Az szerintem rendben van, hogy a hivatalokban csak szlovák nyelven lehessen ügyet intézni. ennek nyilván valóan költség vonzatai is vannak. De az, hogy büntessék azokat, akik más nyelven megszólalnak, teljesen jogtalan és botrányos.

Információ
X