nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi morfológia
Biztonságossági

Van-e olyan szó, hogy „biztonságossági”? Vagy az egyszerűen „biztonsági”?

nyest.hu | 2015. január 29.
|  

Előfordul, hogy olyan szóval találkozunk, amit még soha nem hallottunk vagy láttunk. Sokszor azonban föl sem tűnik az ilyen eset, hiszen az ismert tőből képzett újabb szavakat automatikusan, a nyelvtudásunk alapján értelmezzük. Néha azonban fölfigyelünk egy-egy ilyen, furcsának tűnő képzésre. Ez történt rovatunk rendszeres közreműködőjével, Nórával is...

Az alábbi faliraton a biztonságossági szó lehet nyelvileg, nyelvtanilag érdekes. A szót értjük, ismerős a töve is, és a hozzá kapcsolódó képzők is. Csakhogy van egy másik, alakjában és jelentésében is nagyon hasonló kifejezés, amely azért jóval gyakoribb: biztonsági. Van-e különbség tehát a biztonsági és a biztonságossági követelmények között?

Biztonságossági
Forrás: nyest.hu

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy nincs különbség; egy internetes keresésből azonban gyorsan megbizonyosodhatunk róla, hogy van. Egyrészt a biztonságossági szó nemhogy nem egyedi alkotás, de valóban egy jogi szakkifejezésnek tűnik a találatok alapján: többféle jogi szövegben, rendeletben is szerepel. A „biztonságossági követelmények”-re a Google 311 találatot ad, míg a „biztonsági követelmények” keresőkifejezésre 31800-at. A „biztonságossági” szó 23700 találatot ad, míg a „biztonsági” értelemszerűen jóval többet, közel 14 milliót.

A két szó felépítését vizsgálva pedig arra is rájöhetünk, hogy milyen különbség lehet a jelentéseik között. A biztonságosság arra vonatkozik, hogy egy termék mennyire biztonságos, a biztonsági pedig arra, hogy a biztonság milyen körülmények között őrizhető meg.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X