nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Siri – csend?
Bíróság előtt az Apple

Az Apple-t azzal vádolták meg, hogy a Siri hangfelismerő szolgáltatás használatával megsértette egy kínai vállalat szabadalmi jogait.

MTI | 2013. július 5.
|  

Újabb szabadalmi jogokat érintő ügyben hallgatta meg a jogsértéssel vádolt amerikai Apple vállalatot a sanghaji bíróság – az elektronikai óriáscég „visszatérő vendég” a kelet-kínai város ítélőszéke előtt. Az ügyben egyelőre nem született jogi döntés, azt határozatlan időre elnapolta a bíróság. Az Apple-t a sanghaji Zhizhen Network Technology (ZNT) azzal vádolta meg, hogy az utolsó két generációs iPhone-okban és iPadek-ben, valamint a legutóbbi generációs iPod Touch-okban megtalálható Siri hangfelismerő szolgáltatás használatával, illetve a készülékek Kínában való árusításával az amerikai cég megsértette a kínai vállalat szabadalmi jogait.

A ZNT azt állítja: saját szoftverét, a Sirihez sokban hasonlító Xiaoi programot már 2004-ben szabadalmaztatta a kelet-ázsiai országban, míg a Sirit csupán 2007-ben kezdték el fejleszteni. A bírósági határozat tétje nem kicsi: a Xiaoit – amely nemcsak az Apple által is használt iOS rendszeren, de a rivális Androidon is fut – 100 millióan használják az országban, az Apple pedig – amennyiben a bíróság a kínai cég javára dönt – kénytelen lesz a Sirit tartalmazó termékeinek gyártását és árusítását befagyasztani az országban. A ZNT azt is fontolgatja, hogy kártérítést kér az amerikai óriástól.

Az Apple képviselői cáfolják a vádakat, s úgy fogalmaztak: a Siri által nyújtott szolgáltatások jóval túlmennek a Xiaoi kapacitásain, ráadásul a két szoftver működési mechanizmusa is sokban különbözik. Az Apple emellett azt hozta fel védekezésül: a Siri szervere az Egyesült Államokban van.

Az amerikai vállalatnak nem ez az első jogi esete Kínában. Tavaly például hosszú hónapok pereskedése után 60 millió dollárt fizetett a Shenzhen Proview Technology vállalatnak az iPad márkanév használatáért. Év végén és az idén januárban ezen túl két szerzői jogi pert is veszített, mivel kínai írók műveit kínálta ingyen letöltésre az iTunes rendszerén keresztül.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 mederi 2015. május 15. 16:19

@szigetva:

Szerintem a hasonlóság fennáll, a rokonság persze "ki tudja.?.:)" egy nem hagyományos fa rendszerű kapcsolatrendszetrben..

(Pl. Számomra érdekes volna a sokak szerint rokonnak vélt nyelvet (pl. az ótörök) és az "óugor" nyelveket úgy hasonlítani az ómagyarhoz, hogy a hangzásukat " mai magyarmódra" írnák le, mert talán a laikusok számára is közérthetőbbé válna...)

2 szigetva 2015. május 15. 09:29

@mederi: Mivel minden kommented végén van egy szmájli, gondolom, te is tisztában vagy vele, hogy ostobaságot beszélsz. De mire jó ez?

1 mederi 2015. május 15. 09:11

Érdekes hasonlóság az angol CHANCE// CHANGE és a magyar (te) "CSENSZ(-e)?"// akkor bizony a "csend(-e?)" körülötted "CSENG"-eni fog!

Nekem továbbra nagyon gyanus ez a hasonlóság (is) az angollal, ami a "késztetés-eredmény" szókapcsolatok felhasználásával szerintem látható..

A cikkben éppen ilyen "csen(sz(t))/csend(t)--->cseng" változásról van szó az APPLE esetében..:)

Információ
X