nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Léptek nesze, csikorgások...

Az ember azonban néha szeret leülni, élvezni egy kis csendet és nyugalmat – ezért vásárol CD-t.

MTI | 2013. február 3.
|  

Sikeres egy templomicsend-CD, az a csaknem néma „hanglemez”, melyet egy brit templomban vettek fel, hogy az album eladásának bevételéből fizetni tudják az épület felújítását.   A 30 perces felvétel Seafordban, a Szent Péter-templomban készült, a templom meg a 12. században. A lemezen nemcsak síri csend van: néha hallatszik egy templomi pad csikorgása, máskor léptek nesze, a háttérben pedig valahol távol a közlekedés zaja. „Ha semmi se lenne a lemezen, az emberek elunhatnák” – idézte a brit Metro újság Roger Binget, egy 74 éves helybeli férfit, aki gyakran jár a Szent Péter-templomba.

„Korunkban mindenki rohan, zajosan él. Az ember azonban néha szeret leülni, élvezni egy kis csendet és nyugalmat” – mondta Bing, aki szerint lazulás végett vásárolják a CD-t. A brit piacon kívül Németországban és Ausztriában szintén van rá igény, de még Ghánából is érkezett megrendelés. „Örülök, hogy ennyire népszerű a lemez. Templomunknak csodálatos minőségű a csendje” – mondta Andrew Mayes tiszteletes.

Az ötlet nem egészen új: a fenti felvételen John Cage 4’ 33’’ (4 perc 33 másodperc) című darabját hallhatjuk: ez 273 másodperc csönd, mely lehetővé teszi a hallgatóknak, hogy a körülöttük hallható apró zajokra figyeljenek. (A városi legendával szemben azonban Frank Zappának nincs olyan lemeze, amelyen csak csend lenne hallható.)

(A szerk.)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X