nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Siri – csend?
Arrogáns az Apple?

Egy kínai cég szabadalmi jogait sértette meg az Apple – legalábbis a vád szerint.

MTI | 2013. március 29.
|  

Szabadalmi jogsértés miatt idézte be szerdán a sanghaji bíróság az amerikai Apple céget, amely tagadta az ellene felhozott vádakat. Az eseményről beszámoló helyi híradásokból kiderül: az amerikai óriásvállalatot hangfelismerő szolgáltatása, a negyedik és ötödik generációs iPhone-okban és a harmadik generációs iPadekben megtalálható Siri személyi asszisztens (beszédfelismerő keresőalkalmazás) miatt perli a sanghaji Zhizhen Network Technology (ZNT).

A kínai cég azt állítja: a Sirit tartalmazó iPhone-ok és iPadek árusításával az Apple megsértette a ZNT szabadalmi jogait, annak saját fejlesztésű hangfelismerő szoftverét, a Xiaoi csetrobotot ugyanis a cég már 2004-ben szabadalmaztatta a kelet-ázsiai országban, miközben a Sirit csak 2007-ben kezdték el fejleszteni. A Xiaoi a Sirivel nagyban megegyező szolgáltatás, az nemcsak az Apple által is használt iOS rendszeren, de a rivális Androidon is fut, 100 millió felhasználót szerezve ezzel Kínában a ZNT-nek.

Ha a bíróság a kínai vállalatnak ad igazat, az Apple kénytelen lesz Sirit tartalmazó termékeinek gyártását és árusítását befagyasztani az országban, emellett a ZNT azt fontolgatja, kártérítést kér az amerikai óriástól. Az Apple jogi képviselői tagadják a vállalat ellen felhozott vádakat. Szerdán a bizonyítékok bemutatására került sor, a per júliusban lesz.

Az amerikai vállalatnak nem ez az első jogi esete Kínában. Tavaly 60 millió dollárt volt kénytelen fizetni a Shenzhen Proview Technology vállalatnak az iPad márkanév használatáért, év végén pedig két szerzői jogi pert is veszített, mivel kínai írók műveit kínálta ingyen letöltésre az iTunes rendszerén keresztül.

A vállalatot az elmúlt hetekben többször is „szájára vette” a kínai média. A központi televízió kettős politikával vádolja a céget, ugyanis a sérült iPhone-hátlapok cseréjénél Kínában fizetésre kötelezik a vásárlókat, miközben külföldön ingyenes a tranzakció. A Zsenmin Zsipao központi pártlap hétfőn és szerdán is becsmérelte a céget cikkeiben, „arrogánsnak” nevezve az Apple-t.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X