nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
7 mémhős, aki perelt

Mi van akkor, ha az internet kelletlen sztárjai felveszik a kesztyűt? Kártérítést és jogdíjakat követelő mémhősök gyűjteménye.

nyest.hu | 2013. szeptember 28.
|  

Naponta új és új mémek bugyborékolnak fel az internet legmélyebb bugyraiból, aztán szépen bejárják hosszabb-rövidebb útjukat közösségi oldalakon és különböző mémgyűjtő szájtokon. A mémmé válás nemcsak a macskák, gyerekek és gazdáik által megalázott kutyák számára nem önkéntes, mi magunk is kelletlen internetsztárokká válhatunk egy pillanat alatt, elég hozzá egy félresikerült fotó, amit gyanútlanul feltöltünk az internetre. A The Week cikkének tanulsága szerint nem örül ám mindenki a hirtelen jött népszerűségnek. A válogatásban olyan mémek ihletői szerepelnek, akik annyira nem örültek, hogy feljelentést tettek.

1 és 2. Keyboard Cat és Nyan Cat

Ennek a két celebmacskának a készítője Charlie Schmidt és Christopher Torres összeállt és szellemi tulajdonuk védelmében beperelte a Warner Bros. filmstúdiót, ugyanis a cicák engedély nélkül kerültek be a Warner Scribblenauts nevű videójátékába. A pert meg is nyerték, kártérítést kapnak, cserébe a cicák maradnak a játékban. Egyébként nem ők az egyedüli pereskedő macskák az interneten: a náluk is híresebb Grumpy Cat  is beszerzett egy ügyvédet a héten, és kiereszti a karmait mindenkire, aki jogtalanul használja őt.

Grumpy Cat
Grumpy Cat
(Forrás: deargrumpycat.com)

3. Star Wars Kid (Star Wars Kölyök)

Nem most volt, hanem 2003-ban, amikor Ghyslian Razából mém lett egy videónak köszönhetően, amelyen a fiú egy rögtönzött fénykarddal harcol láthatatlan ellenségeivel. A videót a fiú osztálytársai tették fel egy fájlmegosztó oldalra, onnan indult el, majd járta be az internetet. Raza szülei 250 ezer dollárra perelték az osztálytársak családját, ugyanis attól féltek, hogy a fiú egy életre megbélyegzett marad. Ez szerencsére nem lett így, ugyanis ma köszöni szépen, jól van, és nemsokára jogból diplomázik. 

4. Mérges Hitler

Nem nagyon létezik olyan Youtube-művész, aki a 2004-es Bukás című film híres-hírhedt jelenetét nem gondolta volna újra feliratokkal, melyek tanúsága szerint a führer Obama elnök megválasztásától kezdve a központozást lazábban kezelőkig mindenkire mérges. Sajnos a film készítői, a Constantin Films nem volt ettől különösebben lenyűgözve, ezért 2010-ben szerzői jogokra hivatkozva eltávolíttatta az összes videót az internetről. Ennek ellenére csak születtek újabb és újabb újraértelmezések, ezért a filmstúdió egyszer csak beadta a derekát és néhány hirdetésért cserébe meghagyta nekünk az élvezetet. 

5. Epic Boobs Girl

Egy brit lány, Alix Bromley még 2006-ban posztolt egy képet saját dekoltázsáról. A kép pillanatok alatt bejárta a csetszobákat és kommentoldalakat a felirattal: epic boobs (epikus, vagyis hatalmas mellek). A Loaded című férfimagazin egy felhívásában 750 dollárt ajánlott annak, aki rá tudja venni a lányt egy fotósorozatra. Alix panaszt tett, de azt végül elutasította a brit sajtó panaszbizottsága (Press Complaint Commission) arra hivatkozva, hogy a kép már széles körben elterjedt az interneten. De mégis van jó hír: Alix végül mégis a modell-pályát választotta. 

6. Adam Holland

A soron következő mém története egyáltalán nem humoros. Főszereplője, Adam Holland ugyanis Down-szindrómában szenved. 2004-ben felkerült Adamről egy fotó az internetre, melyen egy képet tart a kezében, amit nem sokkal azelőtt rajzolt. A lapon a Go Titans One felirat olvasható. 2006-ban elindult a Retarded Handicap Sign Generator (Retardált Fogyatékos Feliratgenerátor) nevű oldal, ami lehetővé tette a felhasználóknak, hogy módosítsanak a feliraton. Ebből született később a Ben the Retarded Kid (Ben, a Retardált Kölyök) nevű mém, aminek érthető okokból nem lett végül nagy sikere. Az amerikai Tampa rádióállomás a Cowhead Show (Tehénfej Show) című műsorának Retarded News (Retardált Hírek) című szegmensét Adam képével hirdette. A műsor lényege egyébként, hogy a rádiósok sértegetik a hallgatókat. Adam szülei azonban nem vették az adást és 18 millió dollárra perlik a rádiót. 

7. Technoviking

A viking története sem új: ő először 2001-ben került fel az internetre, mégpedig Matthias Fritsch  jóvoltából, aki egy utcai buli alkalmával filmezte le a félmeztelen, meglehetősen férfias megjelenésű táncost. A videó azonban hamar feledésbe merült, majd 2007-ben az internet népe újra felfedezte, és Youtube-őrületté vált. Fritsch körülbelül 10 ezer eurót keresett azzal, hogy bérbeadta a felvételt különböző tévéműsoroknak, és a Technoviking témájú pólók is szépen fogytak. Még két év telt el, mire a Technoviking végül előkerült és beperelte a filmest 250 ezer euróra. Több évnyi pereskedés után a bíróság idén nyáron úgy döntött, hogy Fritschnek át kell szerkesztenie a videót, valamint 8 ezer eurót fizetnie. 

Forrás

7 internet memes who sued

Know Your Meme

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X