nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Good-bye naplóm, én blogolok
15 dolog, ami felforgatta az életünket az elmúlt 10 évben

Van belőle nőcisen rózsaszín és konzervatívan fekete. Kinyitható és csúsztatható. Kezdetben téglanagyságú volt, és bunkofonnak becézték, ma már a markodban is elfér, és mindenkinek van. A mobiltelefon egyike azon találmányoknak, amik az utóbbi évtizedben végleg beférkőztek a hétköznapjainkba, és megváltoztatták az életünket. Lássuk, mi van még a listán.

nyest.hu | 2009. december 28.
|  

Kézzel írt levél? Papír alapú telefonkönyv? Éjjeli lámpa fényében körmölt, majd gondosan elrejtett napló? Lexikonlapozgatás, ha valamit nem tudunk? Nos, alig tíz évvel ezelőtt mindez valóság volt. Aztán az e-mail, a mobiltelefon, a blog, az internetes lexikon és a többi technikai vívmány olyannyira belopózott az életünkbe, hogy ma már szinte meg sem lennénk nélkülük. Ha magunkban végiglapozzuk az elmúlt évtized történéseit, bizonyára eszünkbe ötlik jónéhány politikai fordulat vagy családi esemény – ám a mindennapjainkban, életvitelünkben bekövetkezett alapvető változásokat lehet, hogy észre sem vesszük. Akár azt, ahogy egy gyermek felnő.

A Missourian nevű amerikai honlap éppen ezért listát készített az elmúlt tíz év legfontosabb „láthatatlan” fordulatairól. Ennek alapján – a teljesség igénye nélkül - mi is kiválogattuk azokat a jelenségeket, amik az emberi kommunikáció terén a legjelentősebb változásokat hozták az utóbbi időben.

15 dolog, ami felforgatta az életünket az elmúlt 10 évben

Blog: én blogolok, te blogolsz, ő blogol...új szavaink jól jelzik, mennyire beépült az életünkbe az elektronikus naplóírás. Névvel vagy álnév mögé rejtőzve, bloggerként ma már karriert is lehet csinálni.

Celebkultúra: nem ismerjük a szomszédunkat, de azt tudjuk, mit evett VV Ági tegnap vacsorára, vagy hogyan gyakorol Csonka Pici a táncos tévéműsor legközelebbi adására. A rajongók népes tábora egyre több „celebhírlapot” képes eltartani, beszédtémát szolgáltatva ezzel számos társalgáshoz, amikor az időjárás témája már kimerült.

Digitális fényképezőgép: emlékszünk arra a többnapos várakozásra, ami alkalmasint megelőzte a nyaralásról készült képek előhívását? A komoly válogatásra, amellyel félre tettük az albumba nem illő, rosszul sikerült darabokat? Majd arra a műveletre, amit egy fényképalbum berendezése jelentett? Ma már szó sincs ilyesmiről, és még a nagymamánk is tudja kezelni a digitális masinát – netán még egy közösségi oldalra is feltölti a legutóbbi családi karácsonyról készült felvételeket.

Facebook: szinte hihetetlen, hogy a jelenleg 350 millió felhasználóval és mintegy 70 nyelven működő oldalt egykor csupán a harvardi egyetemisták belső kommunikációjára tervezték.

Ma már a Facebooknak köszönhetően gyerekjáték megtudni egy madagaszkári ismerősünkről, hogy ebben a pillanatban éppen hogy érzi magát, avagy a fényképei alapján utánanézni, kikkel is múlatja az időt. Ám ahogy egyes esetek bizonyítják, érdemes vigyázni azzal, ki mit oszt meg saját magáról.

Google: mi is volt az a film, amelyikben az a jóképű fickó, az a hogyishívják játszott? Nem probléma, a Google megadja a választ. Ma már viszont nem csupán egy keresőszolgáltatásról beszélhetünk: vége-hossza sincsen az óriásvállalat újabbnál újabb piacfelforgató ötleteinek.

GPS: 2009-ben lehetetlen – vagy legalábbis igencsak nehéz – eltévedni egy utazás során. Hol van már a papíralapú térkép, ami még a legbékésebb házaspárok kirándulásain is gyakorta egy-egy tüzes veszekedés kirobbantója volt, ha a navigátor nem tudta megfelelően ellátni feladatát? Érdemes azonban alapos figyelmet szentelni annak, mit írunk be a kis szerkezetbe: egy amerikai házaspárnak például 400 fölösleges mérföldet kellett megtennie, mert Capri helyett Carpit találtak bepötyögni.

iPod: nálunk még csak az információs technológia éllovasai büszkélkedhetnek vele, ám feltehetőleg nem kell sokat várni, míg a digitális kor ikonja ugyanolyan mindennapi kütyü lesz, mint az egyszerű, mezei mobiltelefon.

IWIW: bár a Facebook is egyre népszerűbb nálunk, a magyarok körében elsősorban még mindig az iwiw hódít. A 2002-ben indított oldalhoz ma már szegről-végről az ország valamennyi lakosa kapcsolódik: még az elvi okokból nem regisztrálók is fel-felpillantanak régi osztálytársaikra egy kölcsönvett jelszó segítségével.

Letöltés: CD-t vagy DVD-t vásárolni? Ugyan már! Néhány perc, és a miénk az a film, ami még be sem került a mozikba. Nem éppen legálisan, mindenesetre ingyen.

Mobiltelefon: Tudod fejből a számát? Vagy nézzük meg egy telefonkönyvben? De vajon otthon lesz-e? Régi és értelmét vesztett kérdések ezek. Ma már mindenki mindenhol elérhető: nem mentheted ki magad a főnököd előtt még hétvégén sem, hogy nem voltál internet- vagy telefonközelben.

Újabban már az iskolások sem papírfecniken kommunikálnak a tanórán: könnyebb dugiban elővenni a telefont, ami nem utolsósorban még puskázásra is kiváló (ha éppen nem nyomtattuk ki előtte az egész dolgozatanyagot miniatűr könyv-formátumban.)

Randizás: mint sok minden mást, az internet a társkeresési szokásainkat is megváltoztatta, már-már ódivatúvá téve az ismerkedés hagyományos módozatait. Csak felmegyünk a netre, beütjük a kívánt paramétereket, és a kiadott fényképes katalógusból kedvünkre választhatunk. Bizonyára a legtöbben nem egy házaspárt ismerünk, akik így kerültek össze.

Sexting: a sex és a texting (angolul SMS-ezés) szavakból összerakott kifejezés egyre nagyobb teret hódít az Egyesült Államokban: egy kutatás szerint a 12 és 17 év közötti tinik 15 százaléka oszt meg egymással mobiltelefonján szexuális tartalmú videókat.

SMS: rem.meg mindig olvasod ezt az üzit. Az utóbbi évtizedben szoktunk rá, hogy 160 karakterbe sűrítsük mondandónkat. Ékezet? Nagybetű? Ez már lassanként az e-mailekben is ódivatúnak számít, nemhogy a telefonos üzenetekben.

Wikipedia: mentőangyal a lusta diákoknak, akik nem akarnak a vaskos lexikonokban való lapozgatással időt pazarolni. Sokkal könnyebb pötyögéssel megkapni a hiányzó információt – még ha nem is biztos, hogy az megbízható. A mindenki által szerkeszthető nyitott enciklopédia mérlege: 271 különböző nyelven bő 14 millió szócikk, ebből közel 150 ezer magyarul.

Youtube: a videómegosztás szinonimája. A megalakulás óta eltelt 4 évben a portál az Alexa mérései szerint minden idők harmadik legnézettebb weboldalává vált: számítások szerint 2007-ben akkora sávszélességet kötött le, mint az egész internet hét évvel korábban. Az idei legnépszerűbb felvétel Susan Boyle dala az angol tehetségkutatón, míg a valaha leggyakrabban megnézett videó a „Charlie Bit My Finger” címet viseli: ebben a gyermek Charlie megharapja idősebb bátyja, Harry ujját.

A sor a végtelenségig folytatható lenne: magában mindenki továbbgondolhatja, minek mondott búcsút, és mit szőtt be észrevétlenül az életébe az elmúlt tíz esztendőben.

Információ
X