nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogy is állunk a beszédfelismeréssel?

A beszédfelismerés hasznát leginkább az orvosi szakmák lát­ják, mivel a diagnó­zisok és terápiák diktálása gyakori és gépies folyamat. Az áttörés azonban várat magára, szak­értők szerint még mindig gyerekcipőben járunk.

nyest.hu | 2009. szeptember 30.
|  

A beszédfelismerés technológiája még mindig nem találta meg a saját hangját – ezzel a címmel jelent meg cikk a Reutersen. A technológia egyik legnagyobb haszonélvezői az orvosi szakmák. Az orvosi diagnózisok, terápiák és gyógyszerek felírása sokkal gördülékenyebb lehetne automatikus beszédfelismeréssel.

Míg a beszédfelismerő programok lassan beszivárognak a mobiltelefonokba, lejátszókba és navigációs eszközökbe, a nagy kérdés mégis az, hogy az – elemzők szerint még mindig gyerekcipőben járó – technológia készen áll-e a tömegpiaci bevezetésre.

„A beszédfelismerés rengeteg negatív kritikát kapott az utóbbi időkben az felhasználók részéről – mondta Daniel Ives, az FBR Capital Markets elemzője. – Gyakorlatilag még mindig a kezdeteknél járunk.”

A legfontosabb jelenlegi platformok, amelyeken ilyen funkció elérhető, az Amazon Kindle 2 nevű e-book olvasója, amelyen a Nuance Communications programja fut, valamint az Apple iPhone 3GS modellje. E két szereplő lefedi a relatív kicsi piac 65-70 százalékát.

A Microsoft a TellMe 2007-es felvásárlásával a piac nagyvállalati szegmensébe lépett be, és jelen van már a Google, az IBM, valamint a MedQuist is.

A beszédfelismerés sokáig csak a sci-fik világába tartozott, néhány éve létezik csak mobilokban, könyvolvasókban és az autókban. Többnyire Google kulcsszavakat, megjegyzéseket, e-mailt és sms-t lehet diktálni.

A mobilfelhasználók a billentyűzetet már lecserélték az érintőképernyőre, elemzők szerint a hangvezérlés viszont még egészen biztosan várat magára. A szélesebb körű elterjedéshez még sokkal nagyobb precizitásra volna szükség a kimondott szövegek felismerésében. Ebben azonban nagy gátat jelent a háttérzaj, különösen az emberi (ami ráadásul a gyakoribb). Ennek a hatékony szűrése még nem megoldott.

Steve Cramoysan, a Gartner piackutató egyik elemzője szerint egyre több okostelefonban fog megjelenni a beszédfelismerés, de hogy mennyien használják azokat, az más kérdés.

A Nuance bevételének jelenleg 15%-a jön a mobil eszközökből. Reményeik szerint azonban az idő haladtával ez az arány a bevételek harmadáig fog emelkedni.

A beszédfelismerés technológiájának penetrációja jelenleg azonban még az USA egészségbiztosítási piacán is csekély, így jelentős növekedési potenciál van benne. Az orvosi iratok átírásával foglalkozó cégek már most is gépi beszédfelismeréssel dolgoznak.

Információ
X