nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az Európai Bizottság vizsgálja
a német nyelvvizsgatörvényt

Ellentétes lehet az uniós joggal, hogy csak az költözhet Németországba német házastársával, aki igazolja német nyelvtudását.

nyest.hu | 2013. szeptember 6.
|  

Asafe Windlmayr projektmenedzserként dolgozott egy német cégnél Teheránban. Itt ismerkedett meg férjével. Asafe anyanyelvén, a perzsán kívül beszél arabul és angolul is. Ahhoz azonban, hogy férjével Németországba költözhessen, meg kellett tanulnia németül – írja a Deutsche Welle honlapja.

 

A törvény természetesen csak az Európai Unión kívülről érkezőkre vonatkozik, az uniós polgárok szabad mozgását nem korlátozza.

A hatályos német törvények szerint a német állampolgárok házastársai csak akkor élhetnek Németországban, ha leteszik a német nyelvvizsgát. Asafe fiatal, jól képzett és van gyakorlata a nyelvtanulásban, ám munkája mellett nem volt ideje nyelvtanfolyamokra járni – a Deutsche Welle online kurzusaival tanult, és német tévéadásokat nézett gyakorlásképpen. Végül három hónap intenzív felkészülés után sikeresen letette a nyelvvizsgát, és a házaspár Münchenbe költözhetett.

Az Európai Bizottság szerint a 2007 augusztusában hozott német törvény ellentétes az uniós joggal. Idén májusban a bizottság vizsgálatot indított, pillanatnyilag arra várnak, hogy Németország kifejtse álláspontját. Az uniós jog lehetővé teszi, hogy az egyes tagállamok a családegyesítés esetén is elvárhassák a beilleszkedés bizonyos fokát. A német elvárás azonban sok családnak problémát okoz, mivel nem mindenhol könnyű német nyelvtanfolyamot találni, és van, ahol villanyáram sincs, nemhogy internet.

Ketten a slamasztikában
Ketten a slamasztikában
(Forrás: Wikimedia Commons / Joachim Specht)

Swenja Gerhard, egy vegyes házasságban élőket segítő szervezet ügyvédje szerint a megoldás az lehetne, ha nem a letelepedéshez lenne szükséges igazolni a nyelvtudást, hanem ha a letelepedés után lenne kötelező számukra a nyelvórák látogatása. Az ilyen nyelvtanulás eleve hatásosabb, és az órák megszervezése sem okozhat problémát. Ilyen tanfolyamokat ma is szerveznek bevándorlók számára, de csak haladó kurzusokat azoknak, akik már igazolták az alapvető ismeretek meglétét.

Klaus-Thomas Frick, a német kulturális intézményhálózat, a Geothe Intézet munkatársa elmondta, hogy 2007 óta jelentősen megnőtt a bevándorláshoz szükséges nyelvvizsgára előkészítő tanfolyamok iránti igény. A nyelvtanulók új csoportja újszerű kihívást jelentett, oktatásukra új módszertant kellett kidolgozni.

Változó, hogy a vizsgára jelentkezők mennyire könnyen veszik az akadályokat. 2012-ben a Bangladesből, Pakisztánból, Etiópiából vagy Koszovóból jelentkezők fele megbukott, a Dél-Afrikából, Horvátországból, Oroszországból vagy Ukrajnából jelentkezők négyötöde viszont sikeresen levizsgázott.

A németországi nyelvvizsgákkal kapcsolatban feltehetően az Európai Közösségek Bírósága fog dönteni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X