nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Németül akarnak tanulni az osztrákok

A nyelvtanulás a második legfontosabb iskolai tantárgy az osztrákok szemében, az első helyen a számítástechnika áll – derült ki egy csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatásból.

MTI | 2010. augusztus 23.
|  

A 16 év feletti lakosság körében végzett felmérésen a válaszadók negyven százaléka az élő nyelveket – az angolt, a németet, a franciát és az olaszt – nevezte meg olyan tantárgyként, amellyel a jelenleginél jobban kellene foglalkozni a közoktatásban – írta az osztrák televízió honlapján. Ennél még több, 51 százalék választotta a számítástechnikát.

Az oktatási minisztérium egy tavaly márciusban ismertetett felmérése szerint a bécsi iskolák tanulóinak például 40 százaléka nem német anyanyelvű, s minden második iskolában 90 százalék feletti a németet második nyelvként használó gyerekek aránya.

A természettudományi tárgyakat egyre inkább jelentéktelennek tartják. A matematikát 33 százalék, a fizikát és a kémiát 23 százalék jelölte meg. A legkevésbé a művészeti oktatás, a hittan és a holt nyelvek tűnnek fontosnak az osztrákok számára.

A felmérés kiterjedt arra is, hogy mit tart a lakosság az oktatási rendszer legnagyobb hibájának. Erre a kérdésre 56 százalék felelte azt, hogy az iskolarendszer nem teljesíti azt a célt, hogy egy-egy osztályban minden gyerek beszéljen németül. Negyven százalék elégedetlen azzal, ahogy az oktatás felkészíti a gyerekeket a munka világára és ugyancsak negyven százalék lát javítanivalót a tanárok felkészültségén és a pályára való alkalmasságukon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X