nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A franciák végre ratifikálják...

Nagy többséggel elfogadta a francia nemzetgyűlés azt az alkotmánymódosítást, amellyel lehetővé válhat a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának ratifikációja.

MTI | 2014. február 1.
|  

A képviselői indítványt 361 képviselő támogatta, 149 nem ellenében, ami az alkotmánymódosításhoz szükséges háromötödös többséget meghaladja. Amennyiben a szenátus tagjai is hasonló arányban támogatják a javaslatot, egy hasonló tartalmú tervezetet terjeszt a kormány a két ház együttes ülése, a kongresszus elé elfogadásra.

Képviselői javaslat alapján ugyanis csak abban az esetben lehetséges alkotmánymódosítás, ha azt népszavazáson is jóváhagyják az állampolgárok. A kormány tervezetét azonban referendum nélkül is elfogadhatja a kongresszus.

Az Európában beszélt helyi és kisebbségi nyelvek védelme és támogatása érdekében az 1992-ben megszületett nemzetközi egyezményt az Európa Tanács 47 tagja közül 33 írta alá, s 25, köztük Magyarország már ratifikálta. A francia kormány 1999-ben aláírta az egyezményt, de alkotmányos problémák miatt a parlament eddig nem hagyta jóvá. Az alkotmánytanács határozata szerint ugyanis a charta több szempontból is a francia alkotmányba ütközik, amely kimondja, hogy a köztársaság nyelve a francia, valamint nem ismeri el a kisebbségeket.

Nyelvek és nyelvjárások franciaországban
Nyelvek és nyelvjárások franciaországban
(Forrás: Wikimedia Commons / Hellotheworld / CC BY-SA 3.0)

Az alkotmánytanácsi döntés az elmúlt 15 évben nem akadályozta meg a médiát és az oktatási rendszert a charta és a regionálisnyelvek (baszk, breton, elzászi, katalán, korzikai, kreol) népszerűsítésében, amit helyi szinteken az önkormányzatok is támogatnak. A charta elfogadása ehhez nyújthat törvényes alapot.

A törvényjavaslat szerint az alkotmány kiegészülne egy olyan passzussal, amely szerint a parlament „ratifikálhatja a chartát”, valamint egy nyilatkozattal, amely figyelembe veszi az alkotmánytanács ellenvetéseit. Ez a nyilatkozat megerősítené, hogy a francia nyelv használata minden olyan jogi személy számára kötelező, amely közfeladatot lát el, valamint természetes személyek közötti kapcsolttartásban a közigazgatásban és a közintézményekben kötelező marad.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X