nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lesz-e török iskola Németországban?

A török miniszterelnök németországi török nyelvű gimnáziumok létesítésének lehetőségét vetette fel, és ettől a német kancellár sem határolódott el.

nyest.hu | 2010. március 30.
|  

Angela Merkel német kancellár hét eleji kétnapos törökországi látogatásának egyik témája a németországi török nyelvű iskolák létesítésének lehetősége lett: erről számol be a török Hürriyet angol nyelvű internetes kiadása. A török nyelvű iskolák lehetőségét Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök vetette fel egy Angela Merkel utazását nem sokkal megelőző Die Ziet-interjúban. Erdoğan úgy nyilatkozott: „Sok német nyelvű gimnázium létezik Törökországban. Miért ne lehetnének török gimnáziumok Németországban?”

Erdoğan ötlete egyelőre nem konkrét ajánlat. Korábban is tett már hasonló javaslatot, például egy 2008-as berlini beszédében. A kérdés az, hogy vajon egy ilyen török nyelvű iskola elősegítené-e a törökök integrálódását a német kultúrába, vagy épp fordítva: inkább meggátolná azt. Erdoğan véleménye szerint egy második nyelv elsajátításának feltétele az anyanyelv helyes ismerete. A megoldást talán a török-német kéttannyelvű iskolák jelentenék. Németországban jelenleg majdnem 3 millió török él és többségükben a török nyelvet használják otthon, de a második, harmadik generáció már gyakran német akcentussal.

A német politikusok korábban elhatárolódtak ettől a kezdeményezéstől, de Merkel mostani utazása során támogatta a török kormányfő javaslatát. Ugyanakkor beszélt a „kétnyelvűség és az integrálódás” fontosságáról is. Merkel hozzátette, már most is sok német iskolában lehet török nyelvet tanulni. A német törvények nem zárják ki a török nyelvű gimnáziumok alapítását.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X