nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ha dolgozni akar, tanuljon meg németül!

Aki hosszú távon vállalna munkát Ausztriában, kénytelen lesz még az idén megtanulni németül: ez ugyanis része az új osztrák integrációs akciótervnek.

MTI | 2010. január 20.
|  

Aki külföldiként a jövőben tartósan le akar telepedni Ausztriában, annak tudnia kell németül – ez az egyik sarkalatos pontja az osztrák kormány által kedden jóváhagyott integrációs akciótervnek. A terv hatályba lépésének időpontja még tisztázatlan, néhány feltételt állítólag még az idén alkalmazni fognak a hatóságok.

Werner Faymann kancellár „alkotmánykövető” végrehajtást ígért. Mint közölte, az alapfokú nyelvismeretet csak olyan országokból érkező bevándorlóktól fogják megkövetelni, ahol van lehetőség a német nyelv tanulására.

Maria Fekter belügyminiszter arra hivatkozva védte meg a tervet a bírálatoktól, hogy ha Dánia és Svédország képes volt bevezetni hasonló kritériumokat, akkor azoknak érvényt lehet szerezni egy olyan nyelv (a német) esetében is, amelyet milliók beszélnek világszerte. Emlékeztetett arra, hogy a Föld különböző országaiban összesen mintegy 400 Goethe Intézet működik, s rajtuk kívül más intézményekben is van lehetőség a német nyelv elsajátítására.

A Zöldek és néhány nem kormányzati szervezet (NGO) máris bírálja az akciótervet, amelyet túl szigorúnak tart. A szintén ellenzéki, szélsőjobboldali Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) viszont az amerikai kormány zöld kártyájához hasonló kemény feltételekhez kötné a bevándorlást.

A korábbi tervezetnél szigorúbb kritériumok mindazonáltal nem vonatkoznak a felsőfokú végzettséggel, magas szakmai ismeretekkel rendelkező bevándorlókra, a menedékkérőkre és a szezonmunkát vállalókra.

Információ
X