nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Amerika a sajtószabadságra szavaz

A média szabadsága mellett tette le a voksát az Egyesült Államok azzal a törvénnyel, amelyet Barack Obama nemrégiben írt alá.

MTI | 2010. május 18.
|  

Barack Obama amerikai elnök a sajtószabadság nemzetközi erősítését célzó törvényt írt alá, amely arra kötelezi a külügyminisztériumot, hogy éves emberi jogi jelentésében sorolja fel azokat az országokat, ahol elfojtják a média szabadságát. A törvény Daniel Pearl nevét viseli a The Wall Street Journal néhai tudósítójának a tiszteletére, akit 2002-ben Pakisztánban terroristák lefejeztek. A hétfői ünnepélyes aláírási ceremónián a Fehér Házban jelen voltak Pearl családjának tagjai.

Az amerikai külügyminisztériumnak ezentúl minden évben össze kell állítani egy listát azokról az országokról, ahol sérül a sajtószabadság. A törvény semmilyen kikényszerítő eszközt nem helyez kilátásba. „Ez a törvény egyértelműen az újságírói szabadság oldalára helyez bennünket” – fogalmazott Obama, és megjegyezte: a törvény erős üzenet az amerikai kormány éberségéről.

A kétpárti – demokrata és republikánus – támogatottságú törvény lényegében azt írja elő a külügyminisztériumnak, hogy ültesse szégyenpadra azokat az államokat, amelyekben megsértik a sajtó szabadságát, újságírókat börtönöznek be, fizikai támadások érik a sajtó munkatársait, vagy cenzúra működik. Azokra az államokra, ahol különösen súlyos mértékben sérül a sajtó szabadsága, részletesebben ki kell térni a jelentésben, feltárva, hogy a kormány elnézi vagy támogatja a jogsértéseket, illetve mit tesz azok megszüntetése érdekében.

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet éves jelentést készít a sajtószabadság nemzetközi helyzetéről, kitérve arra, hogy hány újságírót öltek meg vagy börtönöztek be. Hasonló jelentést állít össze a Freedom House jogvédő csoport is, amely legutóbbi elemzésében úgy találta: tavaly már nyolcadik éve folyamatosan romlott a sajtószabadság helyzete a világon.

A USA Today ironikusnak nevezte: az az Obama írta alá a sajtószabadságot erősíteni hivatott törvényt, aki nem rejti véka alá, hogy nem kimondottan kedveli a média működését. A Hampton Egyetem végzősei előtt mondott múlt heti beszédében Obama például azt fejtegette: „a nap 24 órájában működő média olyan tartalmakkal bombáz bennünket, és olyan érveket használ, amelyek közül néhány nem mindig helyezhető igazán magasra az igazság mércéjén”. Egy korábbi búcsúztatón, a Michigani Egyetemen sem beszélt hízelgő módon a médiáról, amikor azt mondta: „a sajtó szívesen ugrik a konfliktus minden jelére, mert ettől szexisebb lesz a sztori”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Rako 2012. március 21. 14:39

Vissza a McArthy világba:

Egy politikailag elfogult szervezet nevezi meg, hogy hol van, hol nincs sajtószabadság.

Mindegy, hogy ott mi van, a gyanúsítás elég.

Információ
X