nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tilos a p
A sertés sértés?

Elment tehát ***hoz,
Hogy meglesse, mit csinál.
De ***nál éppen akkor
Senkit nem talált.
Nem csoda, hiszen ***-t cenzúrázták.

nyest.hu | 2015. január 26.
|  

Két hete sincs, hogy írtunk arról a viccről, mely szerint a Birminghamet elárasztó muszlimok miatt átnevezték Birmingre, mivel a sonka (angolul ham) nem felel meg a muszlim étkezési előírásoknak. A viccekben ugye pont az a vicc, hogy a valóságban nem történhetnének meg... kísértetiesen hasonló dolgok azonban történhetnek. Ezek azok a „viccek”, melyeken azt sem tudjuk, sírjunk-e vagy nevessünk.

Az Oxford University Press könyvkiadó arra kérte iskolai tankönyveinek szerzőit, hogy ne írjanak sertésekről vagy kolbászokról, se bármi másról, ami a sertéshússal hozható összefüggésbe – írja a Daily Mail. Mindezt annak érdekében, hogy ne sértsék a zsidó és muszlim vásárlók érzékenységét. A kiadó azzal indokolja az utasítást, hogy azt szeretnék, ha oktatási anyagaik minél több emberhez eljutnának: a kiadó könyveit több mint 150 országban forgalmazzak, és véleményük szerint tekintettel kell lenniük a kulturális különbségekre.

Az egész ügy fel van fújva
Az egész ügy fel van fújva
(Forrás: Wikimedia Commons / Stougard / GNU-FDL 1.2)

Az ügyben több parlamenti képviselő is megszólalt. Egy muszlim képviselő is értelmetlenségnek minősítette az utasítást. Egy másik képviselő azt hangsúlyozta, hogy nem a pig ’disznó’ vagy a pork ’disznóhús’ szavak sértőek, legfeljebb az, ahogyan használják őket. Kritizálta, hogy miközben a közszereplők egymást licitálják túl abban, hogy ki a nagyobb híve a szólásszabadságnak, ezzel párhuzamosan meg akarják szabni, hogy milyen szavakat ne használjanak.

A cenzúra rójai fadisznója
A cenzúra rójai fadisznója
(Forrás: Wikimedia Commons / Andy Dincher / CC BY-SA 3.0)

Egy a szólásszabadságért küzdő civil szervezet vezetője szerint nehéz elképzelni olyan helyzetet, melyben mindennapos dolgok – mint a sertés – ábrázolását vagy megnevezését kerülni kellene gyerekkönyvekben. A nagy-britanniai zsidók szervezetének szóvivője pedig azt hangsúlyozta, hogy a zsidó vallás a sertéshús fogyasztását, nem pedig említését tiltja.

A sertés sértés?
Forrás: Wikimedia Commons / Nicolas Dessaux / GNU-FDL 1.2

Az ügy további kérdéseket is felvet. A hindu vallás a tehenek fogyasztását tiltja, ilyen alapon tehát tehenek sem szerepelhetnének a tankönyvekben . Kutyákról, macskákról ne is beszéljünk: ezek fogyasztását nem csak az iszlám és a zsidó vallás tiltja, de az európai kultúrától is idegen. A vegetáriánusokat viszont – az Oxford University Press logikáját követve – bármilyen húsétel ábrázolása sértheti. Hol a határ?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 szeverna 2015. január 27. 20:17

agymenés ami itt kezd kialakulni.mindent leszabályozunk és az mondjuk szabad életünk van...éljen a demokrácia.azok a muszlimok akik ideköltöznek alkalmazkodjanak az itteni szokásokhoz,amit nyilván sokan meg is tesznek.akinek meg nem tetszik az visszamehet...

2 Pierre de La Croix 2015. január 26. 14:14

@edmhorv: Nekem erről Terry Pratchett egyik Korongvilág idézete jut eszembe (hirtelen nem találom, hogy melyik könyvében szerepel): "Ankh-Morporkban léteznek olyan kultuszok, amelyek emberáldozatot is végeznek. A városi törvények szerint azonban csak kivégzésre ítélt bűnözőket használhatnak erre a célokra, amely azonban nem probléma, mert a fent említett kultuszok papjai szerint az önkéntes áldozatnak jelentkezés elmulasztása önmagában is halálos bűn..." (Kb. ez az idézet rövid értelme) :)

1 edmhorv 2015. január 26. 13:57

Amikor Rijádba utaztam, a kis tájékoztatóban benne volt, hogy sertésnek még ábrázolását sem vihetem be az országba. Kollégák mesélték, hogy a beutazásnál sokszor átnézik a könyveket, és pl. gyerekkönyvekből kitépik a malackákat ábrázoló lapokat.

Egész más kérdés persze, hogy hova vezetne, ha a nyugati világ elkezdene intézményesített "engedményeket" tenni. Végül is a muszlimok számára a nők jogai vagy épp a halálbüntetés hiánya is zavaró, nehezen emészthető kulturális sajátosságok :(

Információ
X