nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Botrányt okoztak az ingyenes Koránok

Németországban egy muzulmán szervezet a hétvégén ismét több száz ingyenes példányt osztott ki nagyvárosokban a Koránból; a parlamenti pártok feszülten figyelik az akciót, a belbiztonsági hatóságok pedig attól tartanak, hogy a muzulmán szent könyv terjesztésének valódi célja új hívek toborzása egy szélsőséges nézeteket valló irányzat számára.

MTI | 2012. április 16.
|  

AzOlvass! elnevezésű, húsvétkor indított akció keretében összesen 25 millió német nyelvű Koránt terveznek szétosztani nem muzulmán vallású lakosoknak. A német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) szerint a kezdeményezés az Igaz vallás elnevezésű szervezethez köthető. A szervezet vezetője Ibrahim Abu Nagia szalafista hitszónok, akinek tevékenységét évek óta figyelemmel követik a hatóságok. A szalafista irányzat a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekszik, amiből a BfV szerint akár a németországi társadalmi rend, a demokratikus államberendezkedés megkérdőjelezése is következhet.

Az eredeti terv szerint a hétvégén összesen 30 német nagyváros centrumában osztogattak volna Korán-köteteket, de számos helyenpéldául Hamburgban, Stuttgartban és Mainzban végül elmaradt az akció, ahol pedig megtartották mint például Berlinben, ott nem történt rendkívüli esemény.

Abu Nagia a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapnak elmondta: az alkotmányvédelem emberei napontaterrorizáljákőt, a sajtó pedigüldözi, a szent könyv terjesztését azonban ennek dacára folytatja. A BfV Hessen tartományi szervezetének egy szóvivője a lapnak elmondta: a hitszónokigen veszélyes iszlamista, a Korán osztogatásával pedig az általa képviselt szélsőséges nézeteket próbálja terjeszteni, a hatóság ezért alaposan ellenőrzi a tevékenységét.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) szerint is szigorúan ellenőrizni kell a szalafista irányzat németországi megjelenési formáit. Erre az esetleges bűncselekmények megelőzése céljából van szükség mondta Jörg Ziercke, a BKA vezetője a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak. Hozzátette: azt ugyan nem lehet állítani, hogy kivétel nélkül valamennyi szalafista összefüggésbe hozható terrorcselekményekkel, de az biztos, hogy az ideológia a szélsőségek irányába mutat. Ezt bizonyítja az amerikai katonák ellen a frankfurti repülőtéren 2011 márciusában elkövetett merénylet, amelyben két ember meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült.

A kormányzó konzervatív CDU szerint a Korán ingyenes osztogatása a szélsőséges iszlamistákpropaganda-hadjáratának része, amellyel szemben a megelőzés a legalkalmasabb eszköz, ezért egyprevenciós tervet kell kidolgozni a muzulmán vallású fiatalok radikalizálódásának megelőzése céljával.

A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) részéről az hangzott el, hogy a Korán békés terjesztése ellen senki nem emelhet kifogást egy demokráciában, az akció azonban csak álca, a szalafisták valódi célja a muzulmán vallástól eltérő nézeteket vallók, az úgynevezett hitetlenek elleni harc, akár erőszakos eszközökkel is, ez pedig messze túl van a vélemény- és vallásszabadság határán.

Az ugyancsak ellenzéki Zöldek arra szólítottak fel, hogy aszó erejével, a demokrácia fegyverével lépjen fel a demokratikus közösség aneofundamentalista szalafisták ellen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X