nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem vállalták a közös imát...
Párbeszéd nélküli párbeszéd?

XVI. Benedek pápa és a világvallások háromszáz képviselője kötelezte el magát a béke mellett csütörtökön Assisi városában, a II. János Pál által 1986-ban vezetett béketalálkozó 25. évfordulóján.

MTI | 2011. október 28.
|  

A Szent Ferenc építette Porziuncola templomát őrző Santa Maria degli Angeli bazilikában olaszul, a világnyelveken és távoli földrészek ismeretlen nyelvein – fordítás nélkül – tartott felszólalásokat a bazilika előtti téren zarándokok tömege hallgatta.

Mint Várnai Jakab ferences teológiatanár, a Sapientia hittudományi egyetem tanára az MTI-nek Assisiből elmondta, „minden felszólalás az elmúlt negyed évszázad számvetéseként hangzott elsősorban vallási és lelki szempontból. A világvallások mostani találkozója nem az évforduló puszta megemlékezésének számít, a mának szól. Az az üzenete, hogy a vallás nem fenyegetés a békére. Ez egyértelműnek tűnhet, mégis sokan gondolják még úgy ma is, hogy a vallási elkötelezettségtől egyenes út vezet a fanatizmus és a terrorizmus felé”.

Várnai Jakab hozzátette, XVI. Benedek „kritikusan és kiméletlenül” elemezte a mai világ és a mai ember helyzetét, azt hangsúlyozva, hogy az utóbbi huszonöt év alatt szerzett „jólétet és demokráciát megüresedett emberek kapták ajándékba”.

Az olasz sajtó kiemelte, hogy a világ vallási vezetői nem vállalkoztak közös imára. Várnai Jakab ezt úgy kommentálta, hogy valójában 25 évvel ezelőtt sem volt közös imádság, és az a tény, hogy „vallások vezetői elmélyülten hallgatják egymást egy templomban, imádságos hangulatot teremt”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X