nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Birminghamből Birming lett?

Bármilyen tragédia lehet humor forrása. Természetesen csak úgy, ha nem az áldozatokon, hanem a tragédiát ostoba módon magyarázókon mulatunk.

nyest.hu | 2015. január 15.
|  

Nem elég, hogy a Fox News amerikai hírcsatorna egyik tulajdonosa, Rupert Murdoch kijelentette, hogy a párizsi merényletért az iszlám követői felelősek, a csatornának nyilatkozó, magát terrorizmus-szakértőnek nevező Steven Emerson azt is állította, hogy Európa egyes részei – köztük a nagy-britanniai Birmingham – annyira elmuzulmánosodtak, hogy a nem-muzulmánok be sem tehetik oda a lábukat. Szerinte London egyes városrészeiben muzulmán vallási rendőrség működik, tagjai pedig megverik – akár súlyos sérüléseket okozva – azokat, akinek öltözködése nem felel meg az iszlám előírásainak.

Később mindkettőjüknek visszakozniuk kellett, sőt Emerson elnézést is kért Birmingham lakosaitól. Mindez nem akadályozta meg, hogy #foxnewsfacts (Fox News tények) hashtag alatt ne induljon meg állításait kifigurázó tweetek áradata – számol be a történtekről a The New York Times.

A gúnyos megjegyzések között szerepel többek között az is, hogy Birmingham nevét kénytelenek voltak Birmingre rövidíteni, mivel a sonka (angolul ham) nem felel meg a muzulmán étkezési előírások, a halal kívánalmainak. Szintén nyelvi játékon alapul az a poén, mely szerint a Birmingham közelében található Alcester neve Cester volt, mielőtt a mutzulmánok megszálták Birminghamet. A vicc az arab al- határozott névelőre utal. Az európai nyelvekben számos arab jövevényszó úgy terjedt el, hogy a névelőt a szó részének értelmezték: albatrosz (eredetileg ’a búvár’, az arabban ’pelikán’ a jelentése), alkohol (eredetileg ’a szemfesték’), algebra (eredetileg ’az újraegyesítés’), alkímia (’a kémia’), algoritmus (al-Hvárizmi perzsa matematikus nevéből), vagy a Korán korábban használt magyar elnevezése, az Alkorán is.

Rendőrök egy birminghami mecset előtt
Rendőrök egy birminghami mecset előtt
(Forrás: Wikimedia Commons / West Midlands Police / CC BY-SA 2.0)

Más posztok a muszlim öltözködési szabályok megjelenését vélik felfedezni minden brit dologban, kezdve II. Erzsébet kendőjétől Margaret Theacher leleplezésre váró szobrának „burkájától” a dzsemmek tetejére tett zárószalvétákig bezáróan. Valaki egy a Ku-Klux-Klan-szertartást bemutató képet azzal a megjegyzéssel tett közzé, hogy amerikai hazafiakat is muzulmán ruhák viselésére köteleztek. Nem maradnak el a macskás képek sem: van, aki azzal viccel, hogy Birminghamben a macskáknak is turbánt kell viselniük. (A turbán egyébként inkább a szikhekre, mint a muzulmánokra jellemző, bár utóbbiaknál is előfordul, viselését semmi nem írja elő.)

Van, aki szerint a #foxnewsfacts tweetjeinél csak a Fox News saját tweetjei viccesebbek...

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X