nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kínai katonák nem látogathatják az internetes közösségi oldalakat

A kínai katonák nem látogathatják az internetes közösségi oldalakat, mert óhatatlanul katonai információkat adhatnak ki, amelyek így illetéktelenekhez juthatnak el – derül ki a kínai hadsereg napilapjának összeállításából.

MTI | 2011. június 1.
|  

A katonák „online barátkozásának” szigorításával szeretnék megelőzni, hogy a hadsereg és a fegyveres rendőrség állománya törvénysértést kövessen el, illetve hogy katonai információk szivárogjanak ki – áll a beszámolóban. Az elmúlt időszakban négyféle weboldal vált népszerűvé a katonák körében: a közösségi és társkereső oldalak, a blogok, valamint a mobiltelefonokhoz kapcsolódó WAP-oldalak – állapította meg egy felmérés.

A közösségi oldalakra és a társkereső weblapokra többnyire regisztrálni kell, tehát olyan személyes adatok kerülnek nyilvánosságra, mint címek és telefonszámok, s így a katonák gyakran kiadják egységük helyét és elérhetőségüket. Elfordultak olyan esetek is, amikor katonák egyenruhás fényképeket tettek közzé magukról gyakorlatozás közben, ami lehetőséget ad ellenséges ügynököknek, nem publikus katonai információk megszerzéséhez – olvasható a Csiefangcsün Pao (Jiefangjun Bao) című lapban.

Azok a katonák, akik a hadseregből való nyugdíjazásuk, leszerelésük után állást keresnek, s az interneten közzéteszik önéletrajzukat, ugyancsak kockáztatják, hogy gondatlanságból titkos katonai információkat hoznak nyilvánosságra.

A hadsereg szolgálati szabályzata szerint a katonák tömegtájékoztatási eszközöket nem használhatnak társkeresésre, barátkozásra, s szolgálati helyükön kívül tilos számukra az internet használata engedély nélkül. Ugyancsak tilos nekik külföldi politikai műsorokat nézni, illetve hallgatni; nem nyithatnak saját weblapot, nem indíthatnak blogot, s nem tehetnek közzé az interneten politikai információkat.

„Az internetbiztonság romlásával elterjedt és elfogadott rendelkezés a világon a katonák számára az internet használatának korlátozása” – vélekedett Ho Tung-csing (He Tongqing) pekingi ügyvéd, akit a katonai napilap idéz. Hozzátette: „miután egy katona közzéteszi az azonosításához szükséges adatokat, online kémek célpontjává válik, s különböző fejlett technológiával katonai információk szerezhetők meg tőle”.

A friss rendelkezés kiadói felszólítják a katonákat arra, hogy legyenek lelkiismeretesebbek, fokozzák önfegyelmüket, s szigorú büntetést helyeznek kilátásba azokkal szemben, akik katonai titkokat tesznek elérhetővé az interneten.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X