nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Twittert is letiltották a nyugat-kínai zavargások miatt

Az ujgur zavargásokról szóló nem hivatalos információkat a szokásos hírfolyamok mellett már a Twitterről is kiszűrték Kínában, s ezzel az iráni tüntetések idején világszerte ismerté vált közösségi mikroblog-szolgáltatás is bekerült a kínai médiafelügyelet által ellenőrzött oldalak közé.

MTI | 2009. július 7.
|  

A Twitter olyan közösségi oldal, amelyre nem csak interneteléréssel rendelkező számítógépről, hanem mobiltelefonról is lehet szöveges üzeneteket küldeni. A legfeljebb 140 karakteres bejegyzések olykor még a hírügynökségeket is megszégyenítő sebességgel jutnak el az olvasókhoz.

Az ázsiai országban a Kínai Nagy Tűzfalként emlegetett internetes tartalomszűrővel blokkolják a jelenlegi politikai rendszert bíráló, kényes témákkal vagy károsnak vélt szervezetekkel foglalkozó oldalakat.

A nyugat-kínai Hszincsiang autonóm terület közigazgatási központjában legkevesebb 140 halálos áldozattal és több mint 800 sérüléssel járó zavargásokról szóló beszámolók az interneten több mint 12 órával előzték meg az állami televízió riportjait, amelyek először csak hétfőn dél körül kerültek adásba.

A tiltás miatt a Google kereső, a YouTube videomegosztó és a Flickr fényképmegosztó Kínában már az „Urumcsi” kulcsszóra sem hoz találatot, és a közel hároméves Twitter is elérte, hogy Kínából elérhetetlenné váljon.

A hozzáértő, kitartó internetezők azonban még így is képesek kikerülni a cenzúrát, kevésbé ismert oldalakon, vagy IP-címük elrejtésével küldik el az internetre szánt üzeneteiket.

A világhálón megjelenő tartalmakat a kínai hatóságoknak is nehéz teljes mértékben ellenőrzés alá vonni. Ezért a szolgáltatók által használt szűrők mellett a kínai kormány egy, a fiatalok védelmét szolgáló Zöld Gát (Green Dam) elnevezésű szoftvert is a felhasználók számítógépeire szeretett volna telepíttetni.

A tervet egyelőre nem sikerült maradéktalanul teljesíteni, és most úgy tűnik, hogy a világhálót csak úgy lehet kordában tartani, ha teljesen megszüntetik a hálózati kapcsolatot.

Információ
X