nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Angolul sugárzó hír-tv Kínában

Kína legnagyobb hírügynöksége, a Hszinhua csütörtöktől CNC World néven 24 órán keresztül angolul sugárzó televíziós hírcsatornát indított.

MTI / AP | 2010. július 2.
|  

A Kínai Kommunista Párt ellenőrzése alatt álló hírügynökség részben növelni akarja külföldi befolyását, részben ellensúlyozni akarja a Kínában kényesnek számító témák külföldi – Peking szerint egyoldalú – megjelenítését. Ilyen például a tibeti kérdés vagy az emberi jogok helyzete Kínában.

„Az angol műsor nemzetközi és kínai híreket, kínai szemüvegen át sugároz majd külföldre” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a CNC elnöke, Wu Csin-caj (Wu Jincai) és közölte, hogy a CNC World egyelőre Hongkongban fogható, de az év végéig megkezdik sugárzását Európába, Észak-Amerikába és Afrikába is.

A hírcsatorna 70 százalékban sugároz külföldi híreket, köztük sportról, utazásról és időjárásról, 30 százalékban pedig Kínáról tudósít.

Az utóbbi években Kína több milliárd dollárt költött külföldi képét javító média projektekre, például a Hszinhua tevékenységének kiszélesítésére, az állami központi televízióra és a kommunista párt vezető lapjára, a Néplapra.

Amint az ország egyre inkább megveti lábát a világporondon, Kína ezzel párhuzamosan szeretné eljuttatni „üzenetét” is, hiszen ez a külföldi terjeszkedés hozzájárul ahhoz, hogy az emberek jobban megismerjék Kínát – vélte Ju Kuoming (Yu Guoming) professzor, aki újságírást tanít a pekingi Népi Egyetemen.

A CNC World külföldön műholdon, kábelen, mobil telefonon és az interneten is fogható lesz, míg az Egyesült Államokban októbertől kábelhálózaton lesz megrendelhető.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X