nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
3 millió hurrá az angol Wikipediának!

Egy norvég szappanopera-színésznőről szóló szócikk megírásával megszületett az angol nyelvű Wiki hárommilliomodik szócikke – írta a The Guardian.

nyest.hu | 2009. augusztus 18.
|  

Tekintse meg az angol nyelvű Wikipedia hárommilliomodik szócikkét. A bejegyzés augusztus 17-én született, és nem járt nagy felhajtással: a főoldalon decens szalagcím számol be az eseményről.

A Wikipediát 2001-ben alapította Jimmy Wales internetes vállalkozó és Larry Sanger filozófus. Az oldal az elmúlt 8 évben hihetetlen mértékben kibővült: jelenleg 10 millió regisztrált felhasználója és 17 millió szócikke van, amelyeket összesen 326 milliószor szerkesztettek.

A weboldal célja, hogy összefoglalja a világról alkotott ismereteket. Igazán 2004 és 2007 között „futott fel”; azóta jelentősen visszaesett a regisztráltak száma –azonban még mindig az egyik legnépszerűbb weboldal az interneten.

A 3 millió angol szócikket egyhamar aligha fogják behozni más nyelven, bár a német közelíti az egymilliomodikat – a nagy Wiki-nemzetek közé a franciák (800 ezer szócikkel), valamint a japánok, lengyelek és olaszok tartoznak (mintegy 600 ezer szócikkel).

Információ
X