nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Észt Hét 2014

Grúzok, csecsenek, oroszok, beloruszok és ukránok mellett egy magyar mesemondó is felbukkan az Észt Héten – ráadásul Jeruzsálembe is ellátogathatunk.

Rénhírek | 2014. március 14.
|  

Immár hetedik alkalommal csemegézhetnek a Baltikum legészakibb országának kultúrája iránt érdeklődők az Észt Intézet és a Szimplafilm által szervezett észt összművészeti fesztivál programjaiból. Az Észt hét középpontjában hagyományosan a filmvetítések állnak: a háborús drámától kezdve a szerelmesfilmen és anti-westernen át egészen a rövidfilm-musicalig sokféle műfajjal lehet majd találkozni a tavalyi év filmtermésének legjavát felvonultató válogatásban

Budapesten észt-grúz koprodukcióval nyit március 21-én a Művész Moziban az Észt Hét mozgóképes programja: a grúz-abház háború idején játszódó Mandarinok megindító film bosszúról és megbocsátásról, mely Észtországban minden lehetséges elismerést begyűjtött, és külföldi filmfesztiválokon is sikert aratott. A vetítésen jelen lesz az észt filmtörténet egyik legfoglalkoztatottabb operatőre, Rein Kotov, akinek a tavalyi Észt hét kedvence, a Gombászók című film képi világát is köszönhetjük.

Az Észt hét másik filmes vendége a Virágok az Olajfák hegyén című dokumentumfilm rendezőnője, Heilika Pikkov. A lírai képekben kibontakozó, szuggesztív zenével kísért portréfilmben egy jeruzsálemi ortodox apácarend észt származású lakója, Kszenya meséli el hosszú életének fordulatait, mielőtt hallgatási fogadalmat tenne.

A potenciális közönségkedvenc Kertu sokak szerint minden idők legszebb észt szerelmes filmje, mely mindvégig megőrzi sajátos hangulatát, és mentes marad a műfajra jellemző kliséktől.

Az idén igen erős rövidfilmes blokk is a szerelem jegyében pereg majd: keserédes film-novellákat láthatunk ébredező érzelmekről, vágyódásról és társas magányról. Az észt film fenegyerekének számító Veiko Õunpuu az Észt hét programjában Free range című filmjével szerepel, amely a Berlinale Fórum szekciójába is meghívást kapott.

A dokumentumfilmek kedvelői is megtalálják a számításukat: szemtanúi lehetnek minden idők egyik legnagyobb szabású színházi-társadalmi kísérletének a Miből lesz a por és hová tűnik a pénz? című filmben, illetve elmélázhatnak a szovjet múlt színén és visszáján a Nem az én földem és a Kozmosz képsorai közben.

A filmeken kívül számos egyéb rendezvény várható az Észt héten. A FUGA-ban Szegfűk és tulipánok címmel március 17-én válogatás nyílik a 2013-as LadyFest Tallinn feminista képzőművészeti kiállítás anyagából. Berecz András és Piret Päär rendhagyó észt-magyar meseesten lép a közönség elé a Hagyományok Házában és a szegedi Grand Caféban, és idén a komolyzene is helyet kap a kínálatban: a Szirtes Edina Mókussal kiegészülő By Heart Quartet egyedülálló koncertjén az észt kortárs zene legnagyobb neveinek – Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür, Veljo Tormis, Lepo Sumera – műveit dolgozza fel.

Természetesen a kisebbek sem maradnak észt program nélkül. A Budapesten nagy sikerrel bemutatkozott Mese itt, mese ott című színpompás magyar-észt meseillusztrációs kiállítás a fesztivál alkalmából Szegeden nyílik újra. Kisiskolásoknak szól a Kompánia Színházi Társulat interaktív zenés előadása a Mesemúzeumban, melyet Andrus Kivirähk kortárs észt sztáríró A rettenthetetlen kefir című színdarabja inspirált.

A Kazinczy utcai Kazimír bisztróban idén is bele lehet kóstolni a hagyományos észt gasztronómiába, vállalkozó kedvűek pedig észt nyelvi gyorstalpalón vehetnek részt. A legelszántabb esztofileket Budapesten a Művész moziban és Szegeden a Grand Caféban feladatlap várja, melynek kitöltésével esélyessé válnak az Igazi Észt Ajándékcsomag megnyerésére.

Budapest: március 17 – 26. FUGA, Művész Mozi, Nyitott Műhely, Hagyományok Háza, Kazimír Bisztró

Debrecen: április 1-4. Apolló mozi

Szeged: március 18-26. Grand Café, Szent-Györgyi Albert Agóra

Részletes program az Észt Intézet honlapján

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X