nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem jövök vissza együtt lélegezni
a Féreghízlaló nyomában!

Ha március, akkor Észt hét! 8. alkalommal rendezi meg az Észt Intézet a Szimplafilmmel közösen Magyarország egyetlen észt összművészeti fesztiválját, melynek programjában filmvetítések, koncert, kiállítások, irodalom és gasztronómia várja Európa egyik legmenőbb kis országának kultúrája iránt érdeklődőket. A március 16-26-ig tartó rendezvénysorozatnak Budapest, Debrecen és Szeged ad otthont.

Rénhírek | 2015. március 17.
|  

Idén igazi finnugor különlegességgel indul az Észt hét: a kultúrák és dallamok sajátos fúzióját megteremtő Mari Kalkun & Runorun egzotikus zenei tájakra invitálja a hallgatóit március 16-án Szegeden a Grand Caféban és 17-én este a Trafó klubban. Aki tudni szeretné, hogyan zenélne Mari Boine, ha a dél-észtországi Võromaa-ban születik, ott a helye!

Aki nyomon követte az Oscar-gála eseményeit, tudja, miért érdemes Észt hétre járni: a tavalyi nyitófilm, az észt-grúz koprodukcióban készült Mandarinok egészen a Golden Globe-jelölésig vitte, sőt az Oscar-várományosok végső körébe is bejutott. Az idei fesztivál filmes programjában három játékfilm, két dokumentumfilm és két animációs blokk látható: egy válogatás a hagyományosan magas színvonalú észt animáció legújabb terméséből, illetve az észt legenda, Priit Pärn és felesége, Olga Pärn közös alkotásai, ez utóbbiak kizárólag 18 éven felülieknek. A szegedi Grand Caféban március 18-ától látható a páros első közös filmje, Az élet Gabriella Ferri nélkül műhelytitkaiba betekintést nyújtó pikáns grafikai tárlat.

A budapesti filmes program március 19-én 19 órakor indul a Művész moziban: a tavalyi év legjobb észt filmjének választott Keresztszélben egy máig eleven nemzeti trauma, a szibériai deportálások témájának különleges technikával készült, méltóságteljes és megindító feldolgozása.

A vetítésen vendégünk Laura Peterson, a film főszereplője. A szerelmesfilmek és a varázslatos észt tájak kedvelőnek szánják a szervezők a Cseresznyés dohány című, hamisítatlan észt hangulatú romantikus filmet, melynek budapestin bemutatóján, március 21-én a rendező Andres Maimikkal is találkozhatnak.

A tavaly nagy siker, a Kertu alkotója újabb filmmel jelentkezik: Ilmar Raag Nem jövök vissza című szívszorító drámájában két árva lány autóstoppal szeli át Oroszországot, hogy felkeressék egyikük Kazahsztánban élő nagymamáját.

Közismert tény, hogy az észtek számára milyen nagy jelentőséggel bír a kóruséneklés. A Dalosünnep sokkal többet jelent egy nagyszabású dalos fesztiválnál, hiszen közel 150 éves története során már legalább kétszer segítette közelebb a balti országot a függetlenséghez – erről is szól az Együtt lélegezni című felemelő amerikai-észt dokumentumfilm.

A fesztiválon vetített másik dokumentumfilm, a Féreghizlaló nyomában egy sajátos antropológiai road movie, melyben a Féreghizlaló című animációs mozi alkotója útnak indul Csukcsföldre, hogy kinyomozza a műve alapjául szolgáló szürreális csukcs népmese gyökereit és értelmét.

A kortárs képzőművészet, az építészet és az irodalom iránt érdeklődők is találnak kedvükre valót a 8. Észt hét programjában. Flo Kasearu (1985) Zendülés című vadonatúj installációja Tallinn egyik legnevesebb galériájából, a Temnikova & Kaselából érkezik Budapestre a FUGÁba, ahol március 25-én nyílik a művész jelenlétében. A kiállításon látható videó, rajzok és 3D-s hajtogatott modellek a jelenlegi feszült orosz-nyugat-európai politikai kapcsolatokra reflektálnak, és árnyalt képet nyújtanak az észt álláspontról. A debreceni MODEM-ben a 2010-es Velencei Építészeti Biennálén Észtországot képviselő 100 ház című nagyszabású tárlat válogatása, az 50 ház című kiállítás tekinthető meg március 22-étől, mely az észt építészet zászlóshajójának tekintett, egyszerre merész és északias észt családiház-építészetet mutatja be a 21. század első évtizedéből.

Egy ház az ötvenből
Egy ház az ötvenből
(Forrás: Észt Intézet)

Az Észt hét irodalommal, Tõnu Õnnepalu Mandala című regényének bemutatójával zárul. Az íróval a regény fordítója, Lengyel-Tóth Krisztina beszélget március 24-én a budapesti Nyitott Műhelyben, március 25-én pedig Szegeden a Grand Café-ban.

Azok, akik élénken követik az Észt hét rendezvényeit és szívesen szállnának ringbe egy Valódi Észt Ajándékcsomagért, március 16-tól keressék az Észt hét feladatlapját – Budapesten a Művész mozi pénztárában, Szegeden a Grand Caféban, Debrecenben a MODEM-ben, illetve az Észt Intézet honlapján! Budapesten az Észt hét filmvetítéseire váltott mozijegyekhez, Debrecenben és Szegeden pedig a játék feladatlapja mellé a kortárs észt irodalom egyik legizgalmasabb alakjának, Maarja Kangrónak a novelláját kapják ajándékba az érdeklődők.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X