nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nagy Õ

Olyan filmhez van hangulata, mely kizárólag kolostor- és templombelsőben játszódik? Vagy szívesebben látná a gombaszedés közben eltévedt politikus szerencsétlenkedését? Esetleg víz alatt repülne? Az észt hetet Önnek találták ki!

Rénhírek | 2013. március 13.
|  

Hatodszorra szervez az Észt Intézet a Szimplafilmmel karöltve Észt hetet, arra biztatva a kevesebb reflektorfényt kapó észt kultúrát esetleg még bizalmatlanul méricskélőket, hogy bátran ugorjanak fejest a programokba, mert könnyen megeshet, hogy kellemes meglepetések érik őket – akár a filmeket, akár a koncertet, a könyvbemutatót vagy a kiállításokat választják.

Észtországban tavaly eredményes filmes évet zártak: 10 játékfilm premierje után koccanhattak össze a pezsgőspoharak. Az Egy hölgy Párizsban című észt-francia alkotás főszerepére nem kisebb legendát sikerült megnyerni, mint a szeszélyes észt emigráns hölgyet alakító Jeanne Moreau-t. Meglepő módon mégsem ez, hanem a Gombászók című film bizonyult mind a kritikusok, mind a mozilátogatók kedvencének – több mint hetvenezren nézték kaján örömmel a gombaszedés közben eltévedt politikus szerencsétlenkedését a filmvásznon. E két film rendezőjével, Ilmar Raaggal és Toomas Hussarral a budapesti vetítések után személyesen is lehet találkozni.

A magyar nézők érdeklődésére tarthat számot Rainer Sarnet Dosztojevszkij-feldolgozása (A félkegyelmű), melynek különlegességét az adja, hogy az összes jelenetet templom- illetve kolostorbelsőben forgatták, valamint az orosz kisebbség helyzetét bemutató Varjúszigeti oroszok című dokumentumfilm. Igazi csemegének ígérkezik a válogatás a több évtizede magas szinten művelt észt animáció legújabb remekeiből és a 10 különböző formájú filmnovellából álló Víz alatti repülések c. sziporkázóan szellemes dokumentumfilm, amely földön és égen véghezvitt nagy tettekről mesél.

Nem, ő nem a flkegyelmű, csak egy gombász a Gombászokból
Nem, ő nem a flkegyelmű, csak egy gombász a Gombászokból
(Forrás: Észt Intézet)

Az Észt hét egyik kiemelt rendezvénye a Liis Koikson Trió koncertje március 24-én, amellyel az Észt Intézet 15. születésnapját ünnepli. Budapesten ezen kívül lesz még Reti Saks különleges hangulatú, szuggesztív grafikáinak kiállítása és Tiit Aleksejev A zarándokút c. könyvének bemutatója, Szegeden pedig az észt, finn és magyar képregény-színtér nagyágyúi vonultatják fel rajzaikat Call it a day! mottó alatt a Belvárosi Kamara Galériában.

Az igazán bevállalósak március 23-án a Kazimirban tartott észt nyelvi gyorstalpalón megtudhatják, mi fán terem a plakáton látható titokzatos Õ.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X