nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
 • mederi: Így hengergetnek a hentesek.. :) www.youtube.com/watch?v=EHf8T_2k9uM
  2021. 04. 01, 09:59  Hentel-e a hentes?
 • mederi: @Avatar: 14 A felfüggesztett disznó olyan közel szabályos vízszintes szeletekből áll, amik...
  2021. 04. 01, 09:31  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nagy Õ

Olyan filmhez van hangulata, mely kizárólag kolostor- és templombelsőben játszódik? Vagy szívesebben látná a gombaszedés közben eltévedt politikus szerencsétlenkedését? Esetleg víz alatt repülne? Az észt hetet Önnek találták ki!

Rénhírek | 2013. március 13.
|  

Hatodszorra szervez az Észt Intézet a Szimplafilmmel karöltve Észt hetet, arra biztatva a kevesebb reflektorfényt kapó észt kultúrát esetleg még bizalmatlanul méricskélőket, hogy bátran ugorjanak fejest a programokba, mert könnyen megeshet, hogy kellemes meglepetések érik őket – akár a filmeket, akár a koncertet, a könyvbemutatót vagy a kiállításokat választják.

Észtországban tavaly eredményes filmes évet zártak: 10 játékfilm premierje után koccanhattak össze a pezsgőspoharak. Az Egy hölgy Párizsban című észt-francia alkotás főszerepére nem kisebb legendát sikerült megnyerni, mint a szeszélyes észt emigráns hölgyet alakító Jeanne Moreau-t. Meglepő módon mégsem ez, hanem a Gombászók című film bizonyult mind a kritikusok, mind a mozilátogatók kedvencének – több mint hetvenezren nézték kaján örömmel a gombaszedés közben eltévedt politikus szerencsétlenkedését a filmvásznon. E két film rendezőjével, Ilmar Raaggal és Toomas Hussarral a budapesti vetítések után személyesen is lehet találkozni.

A magyar nézők érdeklődésére tarthat számot Rainer Sarnet Dosztojevszkij-feldolgozása (A félkegyelmű), melynek különlegességét az adja, hogy az összes jelenetet templom- illetve kolostorbelsőben forgatták, valamint az orosz kisebbség helyzetét bemutató Varjúszigeti oroszok című dokumentumfilm. Igazi csemegének ígérkezik a válogatás a több évtizede magas szinten művelt észt animáció legújabb remekeiből és a 10 különböző formájú filmnovellából álló Víz alatti repülések c. sziporkázóan szellemes dokumentumfilm, amely földön és égen véghezvitt nagy tettekről mesél.

Nem, ő nem a flkegyelmű, csak egy gombász a Gombászokból
Nem, ő nem a flkegyelmű, csak egy gombász a Gombászokból
(Forrás: Észt Intézet)

Az Észt hét egyik kiemelt rendezvénye a Liis Koikson Trió koncertje március 24-én, amellyel az Észt Intézet 15. születésnapját ünnepli. Budapesten ezen kívül lesz még Reti Saks különleges hangulatú, szuggesztív grafikáinak kiállítása és Tiit Aleksejev A zarándokút c. könyvének bemutatója, Szegeden pedig az észt, finn és magyar képregény-színtér nagyágyúi vonultatják fel rajzaikat Call it a day! mottó alatt a Belvárosi Kamara Galériában.

Az igazán bevállalósak március 23-án a Kazimirban tartott észt nyelvi gyorstalpalón megtudhatják, mi fán terem a plakáton látható titokzatos Õ.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X