nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Václav Vácott

Václav Havel Audiencia és Verniszázs című drámája alapján vitte színre a Váci Dunakanyar Színház a Sörgyári nappalok és a Lakásavató című előadást.

nyest.hu | 2015. március 28.
|  

A rendszerváltás 25. évfordulója kapcsán, valamint a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó célkitűzéseihez kapcsolódva, a közép-európaiság és a visegrádi gondolat határozza meg a Váci Dunakanyar Színház idei évadra tervezett négy saját bemutatójának tematikáját. Az évadterv összeállításakor a Visegrádi Négyek országainak nemzeti szerzőitől választottak egy-egy drámát, s az előadásokat a Nemzeti Színház együttműködésével hozták létre.

Ezen együttműködés részeként mutatják be az elsősorban politikusként ismert cseh író, Václav Havel Audiencia és Verniszázs műve alapján a Sörgyári nappalok és a Lakásavató című előadást március 28-án 19 órától Vácott, majd május 7-én Budapesten a Nemzeti Színházban.

Václav Vácott
Forrás: Wikimedia Commons / David Sedlecký / CC BY-SA 4.0

Sörgyári nappalok

(Václav Havel Audiencia című egyfelvonásosa alapján)

Ferdinánd Vaněk, a börtönviselt drámaíró munkát kap egy eldugott sörgyárban. A sörgyár a menedék ígéretét hordozza számára. A Sörmester, akitől felettesei azt várják, hogy jelentéseket tegyen az íróról, beszélgetésre hívja Vaněket. Arra akarja rávenni, hogy a jelentéseket időről időre ő maga készítse el saját magáról. Ezzel nagy segítségére lenne a Sörmesternek, aki így segíthetne a Honza Peterkának, aki ezt viszonozná a sörgyárnak, és a sörgyár így még egy kis irodát is biztosítana Vaněk számára, aki tehát megszabhatná, hogy „azok” mit tudjanak meg róla, és így aztán úgy élhetne, mint makkos a disznóban, és annyi sört ihatna, amennyit nem szégyell.

1974-ben Václav Havel néhány hónapig fizikai munkásként egy sörgyárban dolgozott. Akkori élményeiből merítette az Audiencia című darabjának meséjét.

Lakásavató

(Václav Havel Verniszázs című drámája alapján)

Miben rejlik a boldogság? Michal és Věra vendégül látja régi barátját, Ferdinándot. Lakásavatót tartanak. Megmutatják az új ülőgarnitúrát, a barokk homokkő-angyalkát, a sztereó lemezjátszót, a rokokó zenélő órát, a biedermeier patikusasztalkát. Az életük harmonikus és kiegyensúlyozott a konyhától a hálószobáig. Bizony itt lenne az ideje, hogy Ferdinánd is összeszedje magát végre. Minden tekintetben. Itt az ideje rendbe hozni az otthoni dolgokat. Berendezni a lakást. Szaunába járni. Dióval enni a libamájat. Az mégsem lehet, hogy örökké a maga lelki és szellemi melankóliájában éljen. Feltéve, hogy ez nem építő szomorúság. Itt mégsem szabad mechanikusan eljárni, nehogy a gyerekkel együtt kiöntsük a fürdőkádat is.

Havel darabja a fogyasztói társadalom normáit állítja szembe hagyományosabb értékekkel, a felszín alatt pedig azt boncolgatja, hogy a kevesek igazságban élt élete feloldozást jelent-e számukra mindaddig, amíg a ,,hazugságban élt élet” képes megtartani a maga pozícióit.

Az előadásokról és a jegyrendelés módjáról a budapesti Cseh Centrum honlapja szolgál bővebb információkkal.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X